Nőtt a Telekom nyeresége és bevétele

A Magyar Telekom éves rendes közgyűlése
Budapest, 2019. április 9. Rékasi Tibor vezérigazgató a Magyar Telekom Nyrt. éves rendes közgyűlésén a társaság IX. kerületi Könyves Kálmán körúti székházában 2019. április 9-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom Nyrt. csoport adózott eredménye éves összehasonlításban 8,2 százalékkal 14,5 milliárd forintra nőtt, árbevétele 0,6 százalékkal 164,6 milliárd forintra emelkedett az idén a harmadik negyedévben – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az elemzők a bevétel és a nyereség növekedésére számítottak, valamivel több mint három százalékos (165,8 milliárd forint) bevételnövekedést és 13,5 százalékos (15,2 milliárd forint) adózotteredmény-bővülést vártak.

Idén az első kilenc hónapban a csoport szintű árbevétel 0,5 százalékkal 484 milliárd forintra nőtt, az adózott nyereség pedig 18,6 százalékkal 31,5 milliárd forintra.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A társaság közleménye idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: az év első kilenc hónapjában fő üzleti tevékenységekben folytatódott a pozitív tendencia annak is köszönhetően, hogy megőrizték versenyelőnyüket.

A negyedéves bevétel növekedése annak köszönhető, hogy Magyarországon és Észak-Macedóniában is növekedtek a mobil adatbevételek, ami nagyrészt ellensúlyozta a hangalapú bevételek és a magyarországi készülékértékesítési bevételek csökkenését.

A vezetékes bevételek 2019 harmadik negyedévében éves összehasonlításban 4,1 százalékkal 52,3 milliárd forintra, 2019 első kilenc hónapjában pedig 3,1 százalékkal 157,7 milliárd forintra nőttek. A növekedés hátterében a TV-, a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek, valamint a készülékértékesítési bevételek emelkedése áll.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 2019 harmadik negyedévében 5,4 százalékkal, 22,2 milliárd forintra csökkentek éves összehasonlításban, a magyarországi közszféra számára teljesített megrendelésekből származó bevételek mérséklődése következtében. Észak-Macedóniában az RI/IT bevételek csökkenését a megrendelések szezonalitásának különbsége okozta. Az RI/IT bevételek 2019 első kilenc hónapjában, éves összehasonlításban, 13,7 százalékkal mérséklődtek, ami az oktatási szféra számára a 2018 második negyedévében jelentős mennyiségű személyi számítógép leszállításából származó bevételek hiányát is tükrözi.

A közvetlen költségek éves összehasonlításban 1,2 százalékkal, 69,3 milliárd forintra zsugorodtak 2019 harmadik negyedévében, amit a követelések értékvesztésének a leírási kulcsok változása miatti egyszeri csökkenése okozott.

2019 első kilenc hónapjában a közvetlen költségek nagyjából változatlanul alakultak az előző év azonos időszakához hasonlítva, mivel az RI/IT szolgáltatásokkal kapcsolatos ráfordítások jelentős csökkenése ellensúlyozta az egyéb közvetlen költségek emelkedését.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az idei évre a Telekom publikus célkitűzései változatlanok: a bevételek enyhe csökkenésére számítanak, az EBITDA eredményben pedig 1-2 százalékos növekedésre.

A 2019-es év eredménye után az előrejelzés szerint részvényenként 27 forint osztalékot fizetnek, a 2018-as 25 forint után.

A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2018-ashoz hasonlóan 92 milliárd forint lesz idén a jelentés szerint.

Rékasi Tibor vezérigazgató közlése szerint az eddig elért teljesítménnyel jó úton haladnak a 2019-re kitűzött céljaik teljesítése felé.

Az új hálózatépítéseknek, valamint a kábelhálózat fejlesztésének köszönhetően már több mint 1,7 millió elérési ponton tudják biztosítani a gigabit képességű internetkapcsolatot, emellett megújították mobil és vezetékes portfóliójukat.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 397 forint, a legmagasabb 476,5 forint volt.