Drónokat vetnek be a malária elleni küzdelemben

Drone flying against blue sky drone flying mid air clear sky blue sky BLUE COLOUR CAST SURVEILLANCE TECHNOLOGY futuristic no people outdoors day colour image photography HORIZONTAL color image color images colour images
Drone flying against blue sky
Vágólapra másolva!
Első alkalommal vetnek be drónokat a Tanzánia partjainál fekvő Zanzibár szigetén a malária elleni küzdelemben. A Kínából vásárolt eszközökkel a veszélyes betegséget terjesztő szúnyogok lárváit elpusztító szert juttatnak célba - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

A drónokkal egy különleges, szilikon alapú folyadékot juttatnak a rizsföldeken a növények leveleire. Ezeken ugyanis már egy kis mennyiségű, felgyülemlő víz is elegendő a maláriahordozó szúnyogoknak, hogy oda petéiket lerakják.

Az Aquatain névre keresztelt anyag viszont szétterül a vízben, és megakadályozza azt, hogy a lárvák kikeljenek. Így a projekt felelősei azt remélhetik, a még mindig sok áldozatot követelő maláriát jelentősen visszaszoríthatják, az emberi közösségekben való terjedésükért leginkább felelőssé tehető szúnyogok drasztikus ritkításával.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

"A drónokkal való permetezés meglehetősen olcsónak tekinthető eszköz arra, hogy meggátoljuk a mosziktók populációjának újratermelődését.

Ráadásul a használt gélszerű anyagot számos helyen bevizsgálták, és megállapították, hogy ártalmatlan a többi élő dologra, és biológiailag lebomló"

- ismertette a program vezető egészségügyi és állat-egészségügyi rovartani szakértője.

A drónhasználat nem mezőgazdasági célú alkalmazása tehát része egy új stratégiának. Ezekkel sokkal hatékonyabb beszórni a hatalmas rizsföldeket, amelyek a malária melegágyai. A drónok a permetezést időtakarékosabbá teszik, sokkal gyorsabb mintha manuálisan csinálnánk, és jóval olcsóbb, mintha helikopterről szórnának - ismertette a DJI képviselője, a kínai vállalaté, amely a drónokat szállítja.

Az 1,2 millió lakosú Zanzibár az elmúlt 10 évben több programot is indított a malária megfékezésére. A helyi kormányzat célkitűzése, hogy 2023-ra teljesen maláriamentessé tegye a területet.

A helyi beszámolók szerint a projekt részeként már megkezdték a drónpilóták képzését is a feladatra.