November végére időzítették a hongkongi szuperüzletet

2019.11.09. 09:10

November utolsó hetére tervezi az Alibaba a hongkongi részvénykibocsátását – értesült a Reuters. A részvénykibocsátás 10-15 milliárd dolláros tőkeemelést jelenthet a kínai technológiai óriásnak.

Az Egyesült Államokban már korábban tőzsdére vitt Alibaba november utolsó hetében 10-15 milliárd dollár körüli részvénykibocsátást hajthat végre Hongkongban. A Dealogic adatai szerint egyébként ez lenne minden idők legnagyobb, határokon átívelő másodlagos részvénykibocsátása.
A Reuters belső forrásokból értesült az időzítésről, és az Alibaba egyelőre nem kommentálta a hírt.

A kínai óriás a China International Capital Corp és a Credit Suisse bevonásával hajtaná végre az üzletet, de valószínűleg több más befektetési bank is beszáll majd a következő hetekben. Az üzlet már csak azért is izgalmas, mert az Alibaba egyébként is rekorder a részvénykibocsátások történetében. A vállalat jegyzi ugyanis a történelem eddigi legnagyobb kezdeti nyilvános kibocsátását (IPO), a 2004-ben, New Yorkban végrehajtott 25 milliárdos üzletével.

Hatalmas üzletre készül az AlibabaForrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

Az Alibaba korábban már dolgozott azon, hogy tőzsdére menjen Hongkongban, de végül elnapolták a az ötletet a hongkongi tüntetéshullám miatt. A megmozdulások ugyanis igen súlyos gazdasági és piaci felfordulást okoztak a városállamban.

Az Alibabának azonban más miatt is izgalmas lesz a következő időszak. Jövő hétfőre esik ugyanis a kínai Szinglik Napja, amely a legnagyobb éves online kiskereskedelmi esemény az országban. A nagy kérdés tehát az lesz, hogy teljesítenek idén az Alibaba online eladásai. Ebben az évben pedig különösen izgalmas lehet a teljesítmény, mivel ha jól szerepel, a vállalat adhat egy löketet a befektetői bizalomnak a hongkongi részvénykibocsátás előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK