Az Egyesült Államok nemrég elérte a rekordnak számít napi 12 millió hordós olakijtermelést, ebben pedig jelentős szerepe van a Texas és Új-Mexikó között fekvő, több mint 220 ezer négyzetkilométeres területnek, amely a teljes amerikai olajtermelés harmadáért felel.

A texasi Midland egy évtizede még egy meglehetősen jelentéktelen kisvárosnak számított, ma már viszont az olajfinomítás fővárosaként tartják számon. A Permian Basin olajmező termelői nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok mára a világ legnagyobb olajkitermelőjének számít.

illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Az elmúlt évtizedben a napi négy millió hordóról sikerült 12 millió hordóra feltornászni a felszínre hozott mennyiséget, ez pedig globális tekintetben is rekord.

A Permian két legnagyobb olajmezője, a midlandi és a dalaweri, még 80 milliárd hordónyi olajat rejt, ez pedig már megközelíti néhány közel-keleti ország földalatti kőolaj tartalékát. Az Opec előrejelzése szerint még a mostaninál is nagyobb napi kitermelés jöhet az USA-ban, és 5 éven belül akár a 20 millió hordós napi kitermelés is elérhetik.