Már egyértelműen az USA a világ legnagyobb olajkitermelője

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nemrég elérte a rekordnak számít napi 12 millió hordós olakijtermelést, ebben pedig jelentős szerepe van a Texas és Új-Mexikó között fekvő, több mint 220 ezer négyzetkilométeres területnek, amely a teljes amerikai olajtermelés harmadáért felel.
Vágólapra másolva!

A texasi Midland egy évtizede még egy meglehetősen jelentéktelen kisvárosnak számított, ma már viszont az olajfinomítás fővárosaként tartják számon. A Permian Basin olajmező termelői nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok mára a világ legnagyobb olajkitermelőjének számít.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Az elmúlt évtizedben a napi négy millió hordóról sikerült 12 millió hordóra feltornászni a felszínre hozott mennyiséget, ez pedig globális tekintetben is rekord.

A Permian két legnagyobb olajmezője, a midlandi és a dalaweri, még 80 milliárd hordónyi olajat rejt, ez pedig már megközelíti néhány közel-keleti ország földalatti kőolaj tartalékát. Az Opec előrejelzése szerint még a mostaninál is nagyobb napi kitermelés jöhet az USA-ban, és 5 éven belül akár a 20 millió hordós napi kitermelés is elérhetik.