Megszédül-e a szeszesital-gyártó cég a történelmi csúcstól?

2019.11.08. 19:03

A pajcsiu szeszes italt gyártó Kweichow Moutai cég részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben többször is történelmi magasságokba emelkedett. A befektetők egyre nagyobb étvággyal vásárolták a társaság papírjait. A közeljövőben következhet egy, a nagyobb emelkedéseket követően megszokott lejtmenet, de hosszabb távon az elemzők alapvetően továbbra is optimisták a céggel kapcsolatban - heti befektetési ötletek.

Hatalmas rali volt a Kweichow Moutai részvényeinek piacán az elmúlt időszakban, most azonban vannak figyelmeztető jelek, amelyek szerint megfordulhat az eddigi tendencia. Tavaly október óta a cég részvényárfolyama 120 százalékkal emelkedett, amivel a piaci kapitalizációja mintegy 208 milliárd dollárra ugrott. Ezzel a Kweichow Moutai a világ legértékesebb szeszesital-gyártójává, egyben Kína egyik legnagyobb tőzsdei vállalatává lépett elő. Értékeltsége alapján olyan cégeket is megelőz, mint a PepsiCo vagy a Boeing - írja a Bloomberg elemzése.

Az idén a vállalat részvényei a folyamatos vételi nyomásnak köszönhetően nem kevesebb, mint 28 alkalommal közelítették meg mindenkori csúcsukat, miután a befektetők napjaink zavarosabbá váló tőzsdei viszonyai közepette biztonságos menedéknek tekintik a társaság papírjait.

Forrás: AFP/Imaginechina/Li Yuze

Piaci elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a cég részvényei ezen az árszinten nem számítanak olcsónak, hiszen a jelenlegi ár az egy évre előretekintő eredmény közel harmincszorosa. Nem beszélve arról, hogy ez az értékeltségi szint az elmúlt évtizedben minden alkalommal megálljt parancsolt a további áremelkedésnek.
A részvények körüli bizonytalanságot tovább fokozta a társaság legutóbb publikált harmadik negyedéves gyorsjelentése, amely arról árulkodott, hogy az árbevétel csökkent az év elejéhez képest.

A helyzetet viszont bonyolítja, hogy ezek a kételyek nem tükröződnek az elemzői értékelésekben. Ugyanis a céget követő 42 elemzőházból csak kettő ajánlja eladásra a Kweichow Moutait. Az elemzői árkonszenzus pedig 8 százalékos árfolyam-emelkedést vetít előre az elkövetkező egy évre.

Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Debin

A további rali nem megalapozott – vallja Allen Cheng, a Morningstar elemzője, aki eladásra javasolja a kínai szeszesital-gyártó papírjait. A vállalat kétségkívül jó fundamentumokkal rendelkezik ugyan, de ez tükröződik a mostani árakban.Más elemzők is úgy vélekednek, hogy a mostani értékeltség rövid távon nyomás alá helyezheti a papír árfolyamát. De azt is hozzáteszik, hogy a stabil gazdálkodás és a magas jövedelmezőség miatt a befektetők hamar visszapártolhatnak hozzá.

A társaság által gyártott, 53 százalékos alkoholtartalmú Flying Fairy likőr egyébként Kína nemzeti itala. A szeszesital-gyártás piacán tevékenykedő vállalatról lévén szó, a befektetők menekülő részvényként tekintenek a cég papírjaira gazdasági és geopolitikai feszültségek esetén. Rövid távon tehát indokolt az óvatosság, de hosszabb távon érdemes lehet odafigyelni ezekre a részvényekre.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!