Megszédül-e a szeszesital-gyártó cég a történelmi csúcstól?

moutai, maotai, kínai ital
--FILE--Bottles of Kweichow Moutai liquor are for sale at a store in Dalian city, northeast Chinas Liaoning province, 2 January 2011. A 20 percent price rise this year of Chinas national liquor, Moutai, on the back of tight supply and rising raw material costs has got Chinese consumers hot under the collar, especially as Beijing tries to tackle growing inflation. Now the Moutai debate has found its way into the annual meeting of Chinas parliament, normally a much drier affair with hand-picked delegates taking turns to outdo each other in praising government policy.
Vágólapra másolva!
A pajcsiu szeszes italt gyártó Kweichow Moutai cég részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben többször is történelmi magasságokba emelkedett. A befektetők egyre nagyobb étvággyal vásárolták a társaság papírjait. A közeljövőben következhet egy, a nagyobb emelkedéseket követően megszokott lejtmenet, de hosszabb távon az elemzők alapvetően továbbra is optimisták a céggel kapcsolatban - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas rali volt a Kweichow Moutai részvényeinek piacán az elmúlt időszakban, most azonban vannak figyelmeztető jelek, amelyek szerint megfordulhat az eddigi tendencia. Tavaly október óta a cég részvényárfolyama 120 százalékkal emelkedett, amivel a piaci kapitalizációja mintegy 208 milliárd dollárra ugrott. Ezzel

a Kweichow Moutai a világ legértékesebb szeszesital-gyártójává, egyben Kína egyik legnagyobb tőzsdei vállalatává lépett elő.

Értékeltsége alapján olyan cégeket is megelőz, mint a PepsiCo vagy a Boeing - írja a Bloomberg elemzése.

Az idén a vállalat részvényei a folyamatos vételi nyomásnak köszönhetően nem kevesebb, mint 28 alkalommal közelítették meg mindenkori csúcsukat, miután a befektetők napjaink zavarosabbá váló tőzsdei viszonyai közepette biztonságos menedéknek tekintik a társaság papírjait.

Forrás: AFP/Imaginechina/Li Yuze

Piaci elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a cég részvényei ezen az árszinten nem számítanak olcsónak, hiszen

a jelenlegi ár az egy évre előretekintő eredmény közel harmincszorosa.

Nem beszélve arról, hogy ez az értékeltségi szint az elmúlt évtizedben minden alkalommal megálljt parancsolt a további áremelkedésnek.

A részvények körüli bizonytalanságot tovább fokozta a társaság legutóbb publikált harmadik negyedéves gyorsjelentése,

amely arról árulkodott, hogy az árbevétel csökkent az év elejéhez képest.

A helyzetet viszont bonyolítja, hogy ezek a kételyek nem tükröződnek az elemzői értékelésekben. Ugyanis a céget követő 42 elemzőházból csak kettő ajánlja eladásra a Kweichow Moutait. Az elemzői árkonszenzus pedig 8 százalékos árfolyam-emelkedést vetít előre az elkövetkező egy évre.

Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Debin

– vallja Allen Cheng, a Morningstar elemzője, aki eladásra javasolja a kínai szeszesital-gyártó papírjait.

Más elemzők is úgy vélekednek, hogy a mostani értékeltség rövid távon nyomás alá helyezheti a papír árfolyamát. De azt is hozzáteszik, hogy a stabil gazdálkodás és a magas jövedelmezőség miatt a befektetők hamar visszapártolhatnak hozzá.

A társaság által gyártott, 53 százalékos alkoholtartalmú Flying Fairy likőr egyébként Kína nemzeti itala. A szeszesital-gyártás piacán tevékenykedő vállalatról lévén szó, a befektetők menekülő részvényként tekintenek a cég papírjaira gazdasági és geopolitikai feszültségek esetén. Rövid távon tehát indokolt az óvatosság, de hosszabb távon érdemes lehet odafigyelni ezekre a részvényekre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!