Szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export jelentősen megélénkült az előző havi 2,7 százalékos emelkedést követően, 2017 májusa óta most mutatta a legnagyobb éves növekedési ütemet.

A 9,582 milliárd euró értékű szeptemberi export idén március óta a legnagyobb.

IllusztrációForrás: AFP/Damien Meyer

A jelentős szeptemberi export teljesítményt már sejteni engedte az ipari termelés múlt pénteken kiadott előzetes adata, amely 11,1 százalékos éves növekedést jelzett az augusztusi szerény 0,3 százalék után. 

A szeptemberi export 80 százaléka az Európai Unió országaiba ment, az import 73 százaléka onnan érkezett.  

Az év első kilenc hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérve, az exporttöbblet 569 millió euróval csökkent, és 3,915 milliárd euró volt.

A külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi részletes adatait december elején közli második becslése alapján a KSH.

Továbbra is kedvezők a kilátások

A harmadik negyedévben 454 millió euróval javult a külkereskedelmi többlet, így érdemben hozzájárulhatott a harmadik negyedéves GDP-növekedéshez, amely várakozásunk szerint ismét elérhette az 5 százalékot - írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az import gyorsabb növekedése a beruházások és a fogyasztás robosztus dinamikáját tükrözik, azonban a gáztározók feltöltése is növelte az importot, ugyanakkor az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb olajárak valamelyest javíthatták a cserearányokat az energiahordozók importárának mérséklődésének köszönhetően. A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export növekedése pedig a jobb kapacitás-kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi.

A külkereskedelmi többlet tavalyi romlását azonban részben az olajárak tavaly év közepén látott emelkedése miatt romló cserearányok is okozták, ami az idei év elején már némileg javulhatott, az év hátralevő részében pedig számottevően javulhat az alacsonyabb olajárak miatt. 

A következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete a belső kereslet, nagyrészt a beruházások lassulása miatt, ami az import növekedési ütemét is lassítani fogja. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg a következő években ismét, a külső finanszírozási képesség pedig tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez.

A következő években pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat.

Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adhatnak, így az év végére, valamint jövőre a forint lassú és fokozatos erősödésére számítunk - fejtette ki kommentárjában Suppan Gergely.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint jelentős az export megugrása, az ipar után az export is pozitív meglepetést hozott. Ez az első becslés, de az adatokon a munkanaphatás is érződhetett. Tavalyhoz képest javulást mutat a külkereskedelmi mérleg - tette hozzá.

Nyeste Orsolya nem vár lényeges változásokat a növekedést meghatározó tényezőkben az év második felében. Várakozása szerint továbbra is elsősorban a belső keresleti elemek hajthatják a növekedést.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte: szeptemberben az export növekedési üteme érdemben meghaladta az importét, ami egyértelműen a kedvező ipari termelési adatoknak köszönhető. Az elmúlt időszakban a fogyasztás és a beruházás erőteljes növekedése miatt inkább a behozatal bővülése volt erőteljesebb, így különösen is fontos lenne az, hogy az export erőteljesebb növekedése tartós maradjon - írta.

Ehhez ugyanakkor a beruházások tartósan magas szintje mellett szükséges a legfontosabb külkereskedelmi partnereink gazdasági teljesítményének javulása is. A kedvező szeptemberi adat nyomán lehetséges, hogy a nettó export a harmadik negyedévben pozitívan hozzá tudott járulni a gazdaság növekedéséhez - vélekedett.