Az ország ismert olajkészleteit egyharmadával növelő olajmezőt fedeztek fel Iránban - jelentette be Haszan Róháni köztársasági elnök.

"Hatalmas, 53 milliárd hordó olajat rejtő mezőt fedeztünk fel az ország déli részén" - idézett a hivatalos iráni média a köztársasági elnöknek a közép-iráni Yazd városban tartott beszédéből.

A British Petroleum olajtársaság adatai szerint Irán 2017 végén a világon a negyedik legnagyobb, 157,2 milliárd hordós kitermelhető olajtartalékkal rendelkezett.

Olajinfrastruktúra a Khark-szigeten: a Perzsa-öbölben található szigetről indítja útnak Irán kőolajexportja jelentős részétForrás: AFP/Str

Ez most nagyjából a harmadával ugrott meg, mivel Róháni szerint az új olajmező a kalkulációk szerint nem kevesebb, mint 53 milliárd hordónyi olajat rejt, írja a BBC.

Ez pedig gazdasági értelemben hatalmas kincs. A délnyugati, a Perzsa-öböl mellett fekvő Huzesztán tartományban húzódó mező nagyjából 80 méter mélyen rejti a fekete aranyat, kiterjedése körülbelül 2400 négyzetkilométer.

Az elnök közölte: ha a mezőnek köszönhetően csak 1 százalékkal is megnövelik az olajkitermelés mértékét, már az 32 milliárd dolláros (kb. 9500 milliárd forint) többletbevételhez juttathatja Iránt.

Az új mező egyben Irán második legnagyobb tartaléka. Az első Avház közelében található, és 65 milliárd hordónyi olajat rejt.