Úgy tűnik, az Apple hitelkártyája jobban bízik a férfiakban, mint a nőkben

2019.11.11. 19:37

Hivatalos vizsgálat indult a technológiai óriás által kibocsátott Apple Carddal szemben, mivel többen is azt állítják, a rendszer a hitelkeret elbírálásakor különbséget tesz a férfiak és a nők között – összegzi a Business Insider.

Az Apple új hitelkártyáját szeptemberben mutatták be, és az iPhone Wallet mobilalkalmazáson keresztül működik.

IllusztrációForrás: Getty Images/Michael Short

A webprogramozó David Heinemeier Hansson egy Twitter bejegyzésében részletezte: annak ellenére, hogy feleségével közös adóbevallást adtak be, az Apple Card mégis húszszor nagyobb hitelkertet ajánlott neki, mint nejének.

Hansson elmondta, hogy felvette a kapcsolatot a cég ügyfélszolgálatával, ahol ragaszkodtak az algoritmus eredményéhez, ugyanakkor elmondták, lehetséges, hogy a felesége mobilján lévő alkalmazás meghibásodott.

A Twitter bejegyzést mintegy 5 ezren osztották meg a közösségi médiában, ezzel pedig sikerült felhívni olyan személyek figyelmét is, mint az Apple társalapítója, Steve Wozniak, aki arról írt, hogy hasonlót tapasztaltak, mikor feleségével megigényelték a cég kártyáját.

A Wall Street-i hatóságok ezután hivatalos vizsgálatot indítottak a Goldman Sachs pénzintézet által felügyelt Apple Card algoritmusának ügyében.

A hatóság vizsgálatot indított annak megállapítása érdekében, hogy nem sértették-e meg a New York-i törvényeket, és biztosítják-e, hogy nemtől függetlenül minden fogyasztót egyenlő módon kezeljenek. Bármely algoritmus, amely szándékosan, vagy sem különbséget tesz nők, vagy bármilyen egyéb embercsoport között, az törvényt sért" – nyilatkozta Bloombergnek Linda Lacewell, a New York-i Pénzügyfelügyelet szóvivője.

IllusztrációForrás: Getty Images/Michael Short

A Goldman Sachs nyilatkozatában tagadta a hátrányos megkülönböztetést.

Hansson a Twitteren kijelentette, hogy átláthatóságra és méltányosságra van szükség, és a pénzintézetnek hozzáférhető dokumentációt kell készítenie, amelyben részletezik a bevitt adatokat, valamint korrigálják a hibásan bevitt adatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK