Még nem késő ellenőrzést kérnie, ha meg akarja előzni a tragédiát

EGYÉB TÁRGY Foglalkozás kazán kéményseprő SZEMÉLY TÁRGY
gázkazán
Budapest, 2016. július 4. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenőrzés megrendelésétől. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Már tart az idei fűtési szezon, de még mindig nem késő - sőt, ez lenne a kívánatos - ellenőriztetni és kitiszíittatni a gázkazánokat, kéményeket, lehetőleg hiteles, hozzáértő szakemberekkel. A karbantartás hiánya és a rossz kémények ugyanis felelősek lehetnek a szén-dioxid mérgezésekért, hívja fel a figyelmet az egyik szaklap.
Vágólapra másolva!

A szerelőknek és a kéményseprőknek abban áll a felelősségük, hogy szakszerűen végezzék el a karbantartásokat, és fokozottan hívják fel a figyelmet az életveszélyes állapotokra. Sokszor azonban ez is kevés lehet, mert - írja a portál - van, hogy hiába mondja a kéményseprő, vagy a gázszerelő, hogy egy készülék, kémény életveszélyes,

a tulajdonosok nem törődnek a cserével, inkább a régi állapotokat tartják fenn, és „tákolgatják" – házilag is – a gázkazánokat.

Bár a fűtési szezon alig kezdődött el, máris hallani - ahogy az Origo megírta - gázszivárgásokról vagy szén-monoxid mérgezés miatt bekövetkezett

halálesetekről, amelyek a készülékek évenkénti karbantartásának elmaradása miatt történhettek.

A kémények állapota is hagy kívánni valót maga után,

csak az idei fűtési szezon kezdetén 1600 életveszélyes kéményt találtak a kéményseprők.

A hanyag tulajdonosokat meglehetősen nehéz meggyőzni. Azonban a „kóklerek" kiszűrése könnyebben megoldható. A gázkészülék karbantartás könnyű pénzkereseti lehetőségnek tűnik, ellenőrizhetetlen munkának. Pedig nem az, a felelőtlen karbantartás nemcsak a készülék élettartamát rövidíti meg, hanem balesetveszélyes is lehet, főleg a nyílt égésterű gázkészülékeknél.

Csak megfelelően képzett szerelőkre érdemes bízni a kazánok tisztítását és ellenőrzését (illusztráció) Forrás: MTI/Marjai János

A „feketézők" rendkívül alacsony árért karbantartásnak látszó műveleteket végeznek, de olyan is előfordult, hogy a tulajdonosok saját maguk próbálták a készülékek karbantartását, tisztítását, begyújtását elvégezni. Manapság a piacon 20-30 ezer forint egy készülék szakszerű tisztítása, karbantartása, ezalatt nem nagyon vállalják a munkát. A munkafolyamat legalább fél, háromnegyed órát vesz igénybe.

A házi megoldások nem garantálják az üzembiztosságot a fűtési szezonra, sőt balesetveszélyesek is lehetnek.

Mire érdemes figyelni?

A tisztítás mellett a kazán gyors állapotfelmérése is elengedhetetlen. Egy szerelőnek szinte ránézésre tudnia kell, hogy milyen készülékkel áll szemben, azonnal feltűnik, ha rendellenesen üzemel. A portál összegyűjtött néhány olyan szempontot, amire mind a tulajdonosnak, mind a kazánok szerelőinek érdemes odafigyelnie. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kazánok karbantartását nem érdemes "házilag" megoldani, azt kizárólag képzett, szakszerűen eljáró szerelőkre szabad bízni.

  • Az égőrózsa alatti égési nyomok árulkodók lehetnek, de a hőcserélő hangját is érdemes meghallgatni, milyen az áramlás, mennyire zajos. Ebből szintén lehet a tüzelőberendezés állapotára következtetni.
  • A szivattyú motorjának ugyancsak a hangjából lehet tudni, hogy rendesen működik-e – nem erőlködik, egyenletesen jár stb.
  • Olyan kazánokkal is sokszor találkozni, amelyek kívül hibátlanok, szinte ragyognak, a belsejük azonban ledugult, mert nem volt szűrő, iszapleválasztó a rendszerben, és ennek következtében belülről az egész kazán elvízkövesedett.
  • Elég látványos és egyértelmű jele az elégtelen üzemnek, amikor a lángok a hőcserélő oldalán törnek elő. Tisztítás után hallható, hogy sokkal jobb lett az égés, sokkal erőteljesebben működnek a fúvókák, így megfelelőbb és gazdaságosabb lett az üzemeltetés.
  • A légbevezetés megléte máig jelentős probléma, sokszor találkoznak a szakemberek szándékosan eltömött nyílásokkal, így nem kap a nyílt égésterű kazán elég levegőt a működéshez.
  • Az őrláng nélküli készülékek esetén „leülhet a kémény", azaz a különböző magasságban lévő hőkülönbség miatt szinte okádja magából vissza a szén-monoxidot, illetve a kondenzvizet.

A gázkazán tisztítása nem azt jelenti, hogy végigporszívózzuk, letisztítjuk a készülékházat. A kazánt szét kell szedni, az égőt ki kell mosni, a protokollnak megfelelően alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket meg kell tisztítani. A legtöbb esetben műszeres ellenőrzésre is szükség lehet - hívja fel a tulajdonosok figyelmét a szakportál.