A kutatások szerint a Queen's University Belfast lett a legjobb az értékesíthetőség szempontjából. A sikeres vállalkozások terén tehát a belfasti egyetem erősebbnek bizonyult, mint a két brit óriás, Oxford és Cambridge.

Egy friss kutatás abból a szempontból vetette össze a brit egyetemeket, hogy melyik tudja kibocsátani a legtöbb szellemi terméket, illetve melyekből kerül ki a legtöbb sikeres vállalkozás – beleértve az olyan tényezőket is, mint a későbbi részvénypiaci teljesítmény vagy felvásárlás. Az egyes egyetemek sikerét a felmérés relatív értéken mérte, vagyis a kérdés az volt, a fenti tényezők milyen erősek a beérkező finanszírozás arányában.

Így jött ki, hogy a legjobban teljesítő brit egyetem a Queen's University Belfast, míg a második helyre Cambridge futott be. Miközben a bronzérmet a Cardiff University kapta, addig Oxford csupán a kilencedik helyet tudta megcsípni.

Számos brit sikercég nőtt ki egyetemekről, de van még hova fejlődniForrás: AFP/Oli Scarff

A kutatás készítői egyébként hangsúlyozták, a vizsgálat módszertanát pont úgy alakították ki, hogy az ne a legnagyobb egyetemek erejét tükrözze, hanem reálisabban értékelje a kisebb intézmények teljesítményét.

A listát készítő Octopus Ventures kockázatitőke alap egyik partnere kiemelte, valószínűleg sokan meg fognak lepődni a győztesen, de ez mégsem akkora meglepetés, tekintve hogy milyen sok magas minőségű vállalkozás nőtt ki a belfasti egyetemről.

A jelentés hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az USA és Kína után Nagy-Britannia termeli ki a legtöbb tudományos publikációt, a brit egyetemek mégis igencsak le vannak maradva (az erejükhöz képest) a kutatások nyereségessé tételében.

Az amerikai egyetemek sokkal sikeresebben hasznosítják a kutatásaikatForrás: AFP/Joe Raedle

Az Egyesült Államokban egyébként a Massachusetts Institute of Technology (MIT) önmagában több mint 26 ezer vállalkozást termelt ki, melyek összesen 3,3 millió munkahelyet teremtettek, és együttesen évi 2 ezer milliárd dolláros éves bevételt hoznak össze. Ez brit viszonyokra vetítve olyan, mintha egyetlen egyetemhez lenne köthető a brit nominális GDP 65 százaléka.

A jelentés ezzel együtt hangsúlyozza, hogy a brit egyetemek egyáltalán nem sikertelenek. Cambridge-ből nőtt ki például az Arm Holdings nevű, okostelefon chipeket gyártó cég, melyet 2016-ban 24,3 milliárd dollárért vett meg a japán SoftBank.

Az aranyérmes Queen's University Belfast esetében a kutatás kiemelte, hogy az egyetemnek van egy teljes ágazata (Qubis néven), amely kifejezetten a kutatások értékesítésére fókuszál. Ez segített például a Kainos szoftvercég, a tudományos kamerákat gyártó Andor Technology vagy a Fusion Antibodies gyógyszercég indulásánál. Jelenleg mindhárom vállalatot a londoni tőzsdén jegyzik.

Az adatokat 2009-től napjainkig vizsgálta a kutatás, összesen 147 egyetem bevonásával.