A kínai sertésválság súlyosabb, mint bárki gondolná

sertéspestis illusztráció
--FILE--A customer shops for pork at a supermarket in Yichang city, central China's Hubei province, 25 December 2018. Pork prices in China have fallen below their production cost, meaning farmers are selling their animals at a loss, data released Tuesday shows. The price of lean pork meat in northeastern China and Inner Mongolia, two of the top pork-producing regions, were at 8.5 yuan ($1.25) and 7.5 yuan per kilogram, respectively, as of Tuesday, according to industry consultancy Soozhu. On average, a kilogram of pork in China costs 12.5 yuan to 13 yuan to produce. Pork prices have been plummeting since late last year after farmers rushed to slaughter their pigs before they were contaminated by African swine fever. By mid-December, prices in the northeast provinces had fallen 31% from a year earlier, Bloomberg reported.
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közvélemény valójában nem látja, milyen elképesztően súlyos hatást gyakorol Kínára az afrikai sertéspestis. Ráadásul a válság messze nem csak Kínát érinti, a globális húspiacokat is alapjaiban rengeti meg.
Vágólapra másolva!

Kínán kívülről nehezen értelmezhetők az afrikai sertéspestis hatásainak súlya a világ második legnagyobb gazdaságában – írja a MarketWatch pekingi tudósítása. Az országban ugyanis olyan széles körben fogyasztják a sertéshúst, illetve olyan fontos része a helyi étrendnek, hogy egy ilyen válság rendkívüli módon rengeti meg a világ második legnagyobb gazdaságát.

Mióta a sertéspestis elérte Kínát, az ország sertésállományának nagyjából felét kisöpörte a piacról a betegség.

Ez pedig nemcsak a fogyasztókat, de az éttermeket, a gazdákat, valamint a kormányt is komolyan érinti. A kínai sertéshús ára az egekbe emelkedett, de mára ott tart a helyzet, hogy a globális húspiacokat is elérte a krízis – ennek minden negatív és pozitív hatásával együtt.

Kína egyébként a sertéshús legnagyobb fogyasztója és importőre az egész világon. Következésképpen, ha a kínai sertéspiaccal valami történik, annak automatikusan globális hatásai vannak – állítja az amerikai Nemzeti Sertéshústanács jelentése. Az elemzés kiemeli, az afrikai sertéspestis felér egy földrengéssel a piacon, amely hatással van a teljes sertéspiaci hálózatra Kínában, és Kínán kívül is.

Globális hatásai is vannak a kínai sertésválságnak Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Ennek azonban vannak pozitív hatásai is.

Az olyan nagy hústermelők, mint Brazília, Ausztrália vagy Európa örülhetnek a fejleménynek

– az USA kevesebbet nyer a válságon a kínai vámok és a kereskedelmi háború miatt.

Noha Brazília már a válság előtt is vezető volt a Kínába irányuló sertés-, marha-, valamint csirkehús exportban, a dél-amerikai ország kínai sertésexportja további 40 százalékkal bővült az idei év eleje óta. Mi több, még a marha- és a csirkehús kivitele is bővült, ami annak köszönhető, hogy a sertéshiány miatt a kínaiak elkezdték keresni a lehetséges alternatívákat.

Mindez viszont más hatásokkal is járt Brazíliára nézve.

Épp a kínai kereslet megugrása eredményezte, hogy az ország hazai sertéshús árai 30 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban.

A fentiek mellett azonban van egy másik, rendszerszintű hatása is a kínai sertésválságnak. Nevezetesen, hogy egyre világosabban látszik Kína arra vonatkozó szándéka, hogy hazai termelésből lássa el a piacát. Jelenleg ugyanis a kínai sertéstenyésztés fele még mindig kisebb kapacitású gazdaságokban zajlik, de a várakozások szerint ezek hazai jelentősége már 2025-re is jelentéktelen lehet a nagyobb termelési kapacitásokhoz képest. Következésképpen a jelenlegi krízis egy komolyabb átalakítási hullámot is beindíthat (vagy felgyorsíthat) Kínában, aminek szintén komoly hatásai lehetnek a globális húspiacokra nézve.