Nagy bajban lehet a Deutsche Bank elnöke

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Cerberus privát tőkebefektetési társaság elvesztette a bizalmát Paul Achleitner-ben, a Deutsche Bank elnökében, és új embernek adná át az elnöki posztot. A változást az indította el, hogy a Commerzbankkal folytatott egyesülési tárgyalások az év elején kudarcot vallottak. A helyzetet fokozza, hogy Achleitner 2012-ben vette át a Deutsche Bank elnökének tisztségét, amióta a bank részvényeinek ára több mint 73 százalékkal esett vissza.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Cerberus magántőke-társaság a Deutsche Bank elnökének, Paul Achleitnernek a távozását szeretné elérni - ezt két forrás is megerősítette a CNBC hírportálnak. A társaság, amely 3 százalékos részesedéssel rendelkezik a Deutsche Bankban, elvesztette az Achleitner iránti bizalmát, amit csak fokozott, hogy a Commerzbankkal folytatott egyesülési tárgyalások ez év elején kudarcot vallottak.

A német bank nem hajlandó kommentálni a történteket, de két, az ügyet ismerő ember névtelenséget kérve megerősítette az elnök lehetséges elmozdításával kapcsolatos hírt.

A Deutsche Bank több nagy részvényese korábban aggodalmakat vetett fel a bank kudarcot okozó stratégiájával kapcsolatban, és felszólított az igazgatótanács átszervezésére. Májusban a Institutional Shareholder Services (ISS) számos botrányra hivatkozva arra szólította fel a részvényeseket, hogy szavazzanak az igazgatóság ellen, amely a bank pénzmosás elleni ellenőrzés betartásának elmulasztása, valamint a reputáció és a monetáris károk miatt veszteséget okozott.

Kérdésessé vált, hogy ki tudja-e tölteni hivatali idejét a Deutsche Bank elnöke, Paul Achleitner Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Több nagy részvényes, köztük a katari királyi család tagjai, a J. P. Morgan Chase volt ügyvezetője, Doug Braunstein és a BlackRock alapkezelő is kifejezte aggodalmát Achleitner teljesítményével kapcsolatban.

Achleitner 2012-ben vette át a Deutsche Bank elnökének tisztségét, a bank részvényeinek ára azóta több mint 73 százalékkal esett vissza.

A források azonban azt mondták a CNBC-nek, hogy az elnök szívesen maradna a hivatali ideje végéig annak érdekében, hogy vezető tisztségviselőként ünnepelhesse meg a Deutsche Bank jövő évben eljövő 150. évfordulóját. Achleitner hivatali ideje 2022-ben érne véget.

Achleitner több menedzsment-változtatást is véghez vitt a Deutsche Bankban, Anshu Jain és Jürgen Fitschen társ-vezérigazgatók távozásától kezdve John Cryan-ig és most Christian Sewingig.

Az igazgatóság elnökének kinevezése azonban Németországban nem könnyű. A részvényeseknek várniuk kell a következő éves közgyűlésig, amely 2020 májusában kerül megrendezésre, vagy többséget kell alkotniuk a rendkívüli részvényesi közgyűlés összehívására.

Júliusban a Deutsche Bank bejelentette, hogy 2022-re 18 ezer munkahelyet fog megszüntetni, körülbelül 74 ezer alkalmazottat foglalkoztatva tovább.

A bank célja a kiigazított költségek negyedéves csökkentése 17 milliárd euróra (mintegy 5695 milliárd forintra) az elkövetkező néhány évben.

A Deutsche Bank részvényei kedden reggel 1,8 százalékkal emelkedtek, de 12 hónapos időszak alatt több mint 20 százalékkal csökkentek.

Forrás: CNBC.com