Továbbra is gyengélkedik a kínai gazdaság

2019.11.14. 21:03

A kínai ipari termelés a vártnál jóval gyengébb növekedést produkált októberben. Eközben több olyan adat is napvilágot látott, amely mind arra utal, hogy igen nehéz helyzetben van a világ második legnagyobb gazdasága.

Jelentősen gyengébben alakult a vártnál a kínai ipari termelés növekedése októberben, köszönhetően a globális és hazai kereslet gyengélkedésének, illetve az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktusnak – írja a CNBC.

Az ipari termelés 4,7 százalékkal bővült a múlt hónapban, ami erősen elmaradt az 5,4 százalékos Reuters elemzői konszenzustól. Ráadásul a más szektorokból érkező jelzések is arra utalnak, hogy több iparág is erőteljes lassulásban van, beleértve a kiskereskedelmi eladásokat és az állóeszköz-beruházásokat is.

Továbbra is küszködik a kínai gazdaságForrás: Imaginechina/Xie zhengyi

A kiábrándító gazdasági adatok most újabb igazolást adhatnak a pekingi vezetés számára arra nézve, hogy friss ösztönzőket kellene bevezetnie. Főleg, hogy a kínai GDP egészének növekedése közel három évtizedes mélypontra lassult az idei harmadik negyedévben.

Mindeközben a hivatalos kínai beszerzési menedzserindex (PMI) szintén gyengülést mutatott, és a gyáripar már a hatodik egymást követő hónapban produkált szűkülést októberben. Ehhez jön még, hogy az év első 10 hónapjában az ingatlanbefektetések növekedése, éves alapon, lassult.

A CNBC által idézett elemzői véleményből jól látszik, hogy a központi problémát a kereskedelmi háborúból fakadó bizonytalanságok jelentik. A hazai és a nemzetközi kereslet ugyanis jelentős részben azért gyengélkedik, mert a gazdasági szereplők inkább kivárnak, abban reménykedve, hogy pozitívan alakulnak majd az USA és Kína közti tárgyalások.

További gyengélkedésre utal azonban, hogy a gazdasági növekedés egyik kulcsfontosságú indikátorának számító állóeszköz-beruházások mindössze 5,2 százalékkal erősödtek Kínában a január-október közti időszakban, ami elmaradt a várt 5,4 százaléktól. Mi több, ez a növekedés a legalacsonyabb ütem, mióta a Reuters 1996-ban elkezdte összesíteni az adatokat.

Újabb gyenge adatok jöttek a kínai iparbólForrás: AFP/Str

Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi eladások 7,2 százalékkal bővültek októberben – éves alapon –, de ez is elmaradt a 7,9 százalékos várakozástól. A múlt havi adat megfelelt az áprilisinak, amely akkor 16 éves mélypontot jelentett. A kiskereskedelem azonban egyébként is súlyos problémákkal küszködik a sertésválság miatt, ami tovább nehezíti a kínai gazdaság helyzetét. Emellett az adatokból az is kiderül, hogy a kínai fogyasztók inkább visszafogják a nagyobb kiadásaikat. Ezt támasztja alá, hogy az autóeladások októberben már az egymást követő 16. hónapban mutattak lassulást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK