Megvan, melyik lehet az első készpénzmentes európai ország

Young woman using ATM Consumerism One Woman Only Young Women Banking Coding City Life Bank Account Coin Bank Coin Paper Currency Currency Customer Caucasian Ethnicity One Person Wealth Balance Business Finance Technology Lifestyles Urban Scene Outdoors Cl
Young woman using a cash machine
Vágólapra másolva!
A legtöbb európai országban továbbra is ragaszkodnak a készpénzes fizetéshez, míg az ázsiai nemzetek egyre inkább a készpénz nélküli fizetést felé tendálnak – derül ki a World Cash Report 2018 című tanulmányból, melyről a Világgazdaság ír. A jelentés azt elemzi, hogy a világ egyes (vizsgált) országaiban mennyire ragaszkodnak az emberek a készpénzhez, és kik azok akik szeretnek élni az egyre fejlődő digitális világ előnyeivel.
Vágólapra másolva!

Bár a legtöbb tanulmány úgynevezett naplóvizsgálat (amely során az emberek naplózzák a mindennapi életüket, kiadásaikat), a számadatok összehasonlítása mindenképpen érdekesnek bizonyul ahhoz, hogy általános képet kapjunk arról, mely országok hajlamosabbak a készpénz használatára.

A készpénz: megnyugtató

Nem meglepő, hogy még a mai napig is rengetegen ragaszkodnak a készpénzhez, hiszen kényelmes, nem igényel semmilyen technikai felszerelést, vagy elektronikus rendszert, s a fizikai tranzakciók lebonyolításához nem kell bankszámla, sőt egyes kifizetések után nem vonnak le semmilyen plusz költséget. Arról nem is beszélve, hogy

a készpénzt mindenki tudja használni, nem kell hozzá semmilyen háttértudás.

További előnye, hogy a tranzakciókhoz nem szükséges harmadik fél, s egy esetleges „hibás kifizetést" azonnal, díjmentesen vissza lehet fordítani. Azoknak, akik félnek az online, digitális vagy technikai dolgoktól, ez mind-mind megnyugtató tényező. Nem véletlen, hogy az idősebb korosztály nagyon nehezen vált készpénzről bankkártyára.

Illusztráció Forrás: AFP/Federico Parra

A készpénz beszerzéséhez használatos első számú forrás az ATM automata:

  • A globális átlag 56,8 ATM volt 100 000 főre vetítve.
  • A szolgáltatók rendelkezésre bocsátott ATM-einek száma folyamatosan nőtt, globálisan átlagosan 11,2 százalékkal évente.
  • Afrikában található a legkevesebb ATM automata.
  • Ázsia továbbra is elmarad a világ átlagától, de növekvő tendenciát mutat, évente átlagosan 16,3 százalékkal több automatát helyeznek el.
  • A többi kontinensen található ATM-ek száma zömmel stabil növekedést mutat.

Kiderült az is, melyek a készpénzhez leginkább ragaszkodó nemzetek Európában:

A legtöbb készpénzt használó nemzetek Forrás: VG/World Cash Report 2018

Az láthatóvá vált, hol fordulnak el a leginkább az elektronikus fizetések irányába. Ebben a kategóriában Dél-Koreáé a vezető hely:

Országok, ahol alacsony a készpénzes fizetések száma Forrás: VG/World Cash Report 2018

A tanulmányból az is kiderül, hogy

  • a bankfiókok száma valamennyi kontinensen rohamosan csökken,
  • továbbra is Dél-Amerikában és Európában van a legtöbb bankfiók,
  • Afrika és Ázsia jóval az átlag alatt van ebből a szempontból.
Illusztráció Forrás: Getty Images/eclipse_images/Eclipse_Images

Egyre többen juthatnak bankkártyához

A World Cash Report 2018 azt is megmutatja, hogy az egy főre eső bankkártyák átlagos száma a világon 2,0, azonban a bakkártyák elérhetősége világszerte az összes kontinensen növekszik.

A legerősebb növekedés Ázsiában figyelhető meg, ezt Észak-Amerika követi.

Ez a két kontinens, valamint Óceánia, egyaránt a globális átlag felet van. Európa a 2,0-s átlag alatt található, és úgy tűnik nem nagyon sikerül emelni ezt a számot. Valamint, annak ellenére, hogy Afrika igyekszik növelni a bankkártya-elérhetőséget és használati lehetőséget, a kontinens e téren még mindig nagyon alacsony számokat mutat.

De mi a helyzet a POS terminálokkal? (Olyan boltok, üzletek, ahol van kártyaleolvasó eszköz, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek a kártyás fizetést.)

  • A POS terminálok 100 ezer főre jutó átlagos száma a világon 1,235.
  • Minden kontinensen egyértelműen pozitív volt a terminálok elérhetőségének növekedése.
  • Európában, Dél-Amerikában, de különösen Észak Amerikában és Óceániban a globális átlag felett vannak az országok.
  • Míg Ázsia folyamatosan növeli POS-számát, addig Afrika az utóbbi években megtorpanni látszik.

A növekedést nagyban befolyásolja az elektronikus fizetési infrastruktúra, és az azok módszerek, amelyekkel a bankok reagálnak erre az egyre gyarapodó kártyahasználatra.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

Globálisan még a készpénz a meghatározó

A World Money Report 2018 jelentés szerint a vizsgált 24 ország közül 17-ben a kifizetések több mint 50 százalékát készpénzzel bonyolítják. Minden jel arra utal, hogy

Svédország lesz Európa első készpénzmentes országa (Cashless society), ugyanis egy átlagos svéd állampolgár évente 319 kártyás tranzakciót bonyolít, míg egy átlagos európai uniós polgár ezzel szemben csak 116-szor veszi elő a kártyáját, ha kifizetne valamit.

A magyarok egyre jobban szeretik az elektronikus fizetést

Magyarországon 2012 és 2016 között az elektronikus kifizetések száma megduplázódott, csakúgy, mint a kártyás tranzakciók száma, amelyek

ma már az összes elektronikus fizetési mennyiség majdnem felét teszik ki.

Az elektronikus és kártyás tranzakciók egy főre eső száma azonban még nem felel meg a globális átlagnak, de úgy tűnik, hogy az elektronikus fizetési piac fejlődik Magyarországon. Ezzel arányosan növekedett az érintéses kifizetések száma is, mivel hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legmodernebb terminálokkal lássák el a kártyás elfogadó helyeket.