Németország elkerülte a recessziót

2019.11.14. 11:44

A német gazdaság éppen hogy el tudta kerülni a harmadik negyedévben a technikai recessziót. Az elemzők ugyanis a GDP zsugorodását várták, azonban Németország váratlanul 0,1 százalékos növekedésről számolt be. Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy az európai óriás megkönnyebbülhet.

Az elemzőket is meglepte, hogy a német gazdaság a harmadik negyedévben pozitív GDP-növekedést tudott produkálni. Miközben az idei második negyedéves adatot negatívan korrigálták (mínusz 0,1 százalékról mínusz 0,2 százalékra), addig a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal bővülni tudott a német gazdaság. Éves alapon egyébként a július-szeptember közti időszakban 0,5 százalékos volt a növekedés – írja a CNBC.

Technikai recesszióról akkor beszélhetünk, ha egy ország két egymást követő negyedévben produkál GDP-csökkenést. Mivel az elemzők 0,1 százalékos zsugorodást vártak Németországtól, így a többség arra számított, hogy a harmadik negyedévben ez bekövetkezik.

Mindazonáltal a szakértők hangsúlyozták, a recesszió elkerülése még nem jelenti azt, hogy Németország tartósan fellélegezhet. Mi több, volt olyan elemző is, aki szerint a mostani adat még rosszabb is, mintha beütött volna a recesszió. Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics közgazdásza hangsúlyozta, a német gazdaság rendkívül gyenge teljesítményt nyújt, de a friss adat nem elég rossz ahhoz, hogy azonnali és agresszív költségvetési reakciót váltson ki – bizonyos értelemben tehát Németország jobban járt volna azzal, ha szembesül a technikai recesszióval.

A recessziót megúszta, de nincs kint a vízből a német gazdaságForrás: AFP/Odd Andersen

Ráadásul a német gazdaságban a kilátások is elég gyengék. Daniela Schwarzer, a Német Külkapcsolati Tanács igazgatója a CNBC-nek kijelentette, „az igazság az, hogy Németországnak jelenleg nincsenek túl erős növekedési kilátásai". Megjegyezte, az exportorientált német gazdaságot elég rosszul érintik a nemzetközi kereskedelem-politikai fejlemények.

A múlt hónapban egyébként a legnagyobb német közgazdasági kutatóintézetnek számító Ifo Institute csökkentette Európa legnagyobb gazdaságának kilátásait. Az október elején közölt jelentés szerint az idei év egészében csupán 0,5 százalékos lehet a német növekedés, szemben a tavasszal várt 0,8 százalékkal.

Az intézet szerint a német gazdaságot olyan tényezők sújtják, mint a tőkejavak iránti globális kereslet csökkenése, a politikai bizonytalanságok, valamint az autóipar strukturális átalakulása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK