Ezek a legnagyobb kockázatai a hatalmas szaúdi részvényüzletnek

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco olajóriás a napokban tette közzé a tőzsdére lépésének részleteit, és a szaúdi állami vállalat nyilvános debütálása a történelem eddigi legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása lehet. Az üzletre a piacok már hosszú ideje várnak, azonban az Aramco maga is elismeri, komoly kockázatokkal kell szembesülnie.
Vágólapra másolva!

A piaci szereplők a történelem eddigi legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátására (IPO) számítanak, ahogy a Saudi Aramco állami olajóriás hamarosan piacra dobja a részvényeit. Bár a mai napig csak találgatások vannak arról, hogy pontosan mennyit érhet a vállalat,

a szaúdi koronaherceg korábbi közlése szerint 2 ezer milliárd dolláros értékről van szó.

A bankárok egyébként eddig 1100 és 2500 milliárd dollár közé tették az Aramco értékét – írja a Business Insider.

Az igazán izgalmas esemény azonban majd csak decemberben jön. A jelenlegi állás szerint ugyanis december 4-én árazzák be az Aramco részvényét.

Ezzel együtt viszont a dokumentum hat olyan kockázatot is kiemel, amely a jövőben akár vissza is húzhatja az Aramco csillagászati értékét.

Fegyveres konfliktus

Az Aramco eredetileg korábbra tervezett IPO-ját épp azért kellett elhalasztani, mert szeptember 14-én két létesítményét is dróntámadás érte, aminek következtében súlyosan megsérültek a vállalat infrastruktúrái. Nem meglepő tehát, hogy a társaság külön kiemelte kockázati tényezőként az esetleges fegyveres támadások lehetőségét.

Az egész olajpiacot megrázta az Aramco elleni támadás Forrás: AFP/-

A szeptemberi támadásnak ráadásul súlyos globális hatásai is voltak, mivel az olaj ára hirtelen 20 százalékot drágult – ilyen gyors és ilyen drámai áremelkedésre még soha nem volt példa. Ezzel együtt az Aramco igen meggyőzően reagált az eseményekre.

A cég vezetője, Amin Nasser már október 9-én jelezte, november végére visszaállnak a maximum kapacitásra.

Az események viszont jól jelezték, milyen rendkívüli az Aramco szerepe a globális olajpiacon. Következésképpen, ha a jövőben bármilyen drámai esemény következik be a vállalat életében, akkor annak feltehetőleg szintén súlyos nemzetközi hatásai lesznek.

Klímaváltozás

A második kihívás a klímaváltozás kezelése, főleg, hogy globálisan egyre nagyobb nyomás nehezedik az olajvállalatokra.

Az Aramco hatalmas lábnyoma pedig különösen sebezhetővé teszi a vállalatot a folyamatokkal szemben.

Mindazonáltal a vállalat jövőbeni pénzügyi eredményeire nézve egyelőre nem világos, milyen hatással lesznek az energiapolitikai változások. Kiemelték azonban, minden jelentős elmozdulás a szénhidrogén alapú üzemanyagoktól extra költségeket jelent majd a társaságnak.

Az olajpiac csúcsa

Az Aramco most kiadott dokumentuma tartalmaz egy iparági elemzést is, melyet a cég az IHS Markit bevonásával készített el. Ebben az a prognózis szerepel, hogy a globális olajpiaci kereslet 2035-re fogja elérni a csúcsát, és onnan már lefelé vezet az út.

Az olajpiaci kereslet akár már 2020-ban elérheti a csúcspontját Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ez azonban csak az alap forgatókönyv, van egy ennél rosszabb is az Aramco számára.

A második forgatókönyv szerint ugyanis a megújuló energiák az eddig vártnál gyorsabb ütemben terjednek el, aminek eredményeként már a 2020-as években eljöhet az olajkeresleti csúcspont.

Ha pedig ez utóbbi valósul meg, az azt jelentené, hogy az Aramco számára már egy évtized sem áll rendelkezésre ahhoz, hogy diverzifikálja a termelését, vagy valahogy alkalmazkodjon az új piaci helyzethez.

Politikai és társadalmi stabilitás

A prospektus külön kiemelte a közel-keleti és észak-afrikai konfliktusokat, amelyek negatívan érinthetik a vállalat termelését.

A térségben zajló számos konfliktus ugyanis alapjaiban befolyásolhatja az Aramco létesítményeit, az infrastruktúráit, valamint a tartalékait is.

Hangsúlyozzák, jelenleg fegyveres konfliktusok vannak Jemenben, Irakban, Szíriában, valamint Líbiában is. Az anyagból kiderül, hogy amennyiben ezek a feszültségek tovább terjednek, akkor az lehúzhatja a cég teljesítményét és értékeltségét is.

Kormányzati kötelékek

Az olajszektor Szaúd-Arábia legfontosabb iparága, és ebben az Aramco kulcsfontosságú szerepet játszik.

Az olajipar 2017-ben a szaúdi kormányzati bevételek 63 százalékát adta, ráadásul a prospektus szerint az olajszektor súlya úgy is jelentős marad a jövőben,

hogy a szaúdi vezetés már jó ideje igyekszik diverzifikálni a gazdaságot.

A túl szoros állami kötelékek akár negatívan is érinthetik a befektetőket Forrás: AFP/Ian Timberlake

Az Aramco azonban figyelmeztet, ha bármilyen komolyabb probléma beüt a vállalat működésében, akkor az lehúzhatja nemcsak a szaúdi GDP-t, de negatívan érinti az ország külkereskedelmét és a készpénztartalékait is. A másik oldalról viszont ha a szaúdi állam megszorul a bevételeivel, akkor elképzelhető, hogy úgy alakítja át az adópolitikáját, hogy erősebben megadóztatja az Aramcót. Ez pedig kedvezőtlen hatással lehetne az osztalékokra, a részvény-visszavásárlásokra, illetve minden, a részvényeseket támogató üzletpolitikára – végső soron pedig a részvényárfolyamra is.

A nagyság ára

Noha az Aramco az elmúlt évek legjobban várt, és legnagyobb értékűnek becsült részvénykibocsátására készül, ennek a nagyságnak ára is van. Először ugyanis csak a szaúdi tőzsdén (a Tadawulon) dobják piacra a cég papírját.

Ilyen mértékű üzletre azonban a királyságban soha nem volt példa, és felmerül a kérdés, a Tadawul képes lesz-e zökkenőmentesen kezelni a kereskedést.

A Tadawul index egyébként 2,4 százalékot esett, amint az Aramco hivatalosan bejelentette az IPO-t. Ez az eladás pedig akár folytatódhat is, ahogy a kibocsátás dátuma közeledik. Sok befektető ugyanis elkezdte eladni az egyéb szaúdi részvényeit annak érdekében, hogy készpénzt szabadítson fel az Aramcóba történő bevásárláshoz. Nem meglepő tehát, hogy maga az Aramco is tart attól, hogy a váratlan méretű kereskedési aktivitás zavart fog kelteni a szaúdi tőzsde rendszerében.