Nagyon komoly az az elhatározás, hogy a tőzsdét tőzsdére vigyük. Hozzávetőleg másfél esztendőre lesz ehhez szükségünk – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, aki szerint 2020 végére, 2021 elejére már rendelkezni fognak egy menetrenddel, amely útmutatásul szolgál a tőzsdei bevezetéshez.

Elmondta: mint a főrészvényes Magyar Nemzeti Bank képviselőjét, megkeresték a kisrészvényesek, mert a sok tőzsdei kezdeményezés szerintük az „osztalékukra megy" - idéz további részleteket az interjú szövegéből a Világgazdaság.

Megnyugtattam a képviseletüket, hiszen nekik is az az érdekük, hogy a tőkepiac fejlődjön, új helyzetbe kerüljön. Azt gondolom, hogy a következő évtől kezdve már üzemgazdaságossági szempontból is nyereséges tőzsdei működést tudunk majd felmutatni - hangsúlyozta. Patai Mihály hozzátette: Az az érdekünk, hogy harmónia legyen a főrészvényesek és a kisrészvényesek között.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jegybank alelnöke az interjúban úgy vélekedett, hogy maradhat a laza monetáris politika, mivel az infláció tekintetében a tűrési sávon belül vagyunk, s a nagy központi bankok is fenntartják az olcsó pénz politikáját.