A legnagyobb svájci bank szerint a világgazdaság talpra állása sokkal később jöhet el, mint ahogy azt a többség ma gondolja. Ráadásul a felemelkedés üteme is igen lassú lesz. Mindeközben a pénzügyi piacok egyre inkább elveszítik a realitásérzéküket.

Jelenleg rendkívül alacsony világgazdasági növekedési időszakban vagyunk – ez a UBS elemzőinek kiindulási pontja, ahonnan megfogalmazták a friss prognózisukat. A svájci pénzintézet vezető közgazdásza, Arend Kapteyn nemrég egy konferencián fejtette ki, a világgazdasági növekedés, éves bázison, 2,6 százalék körül alakul, és a következő három negyedévben sem lehet számítani különösen jobb eredményre.

A szakember hozzátette, a jelenlegi amerikai-kínai kereskedelmi háborúban kivetett vámok hatásai még nem is épültek be teljesen a világgazdaságba. Erre a jövő év első feléig még várni kell. Mindazonáltal izgalmas lesz, hogy alakulnak majd a kereskedelmi tárgyalások az USA és Kína között. Az elmúlt hetekben ugyanis ismét kiújult az optimizmus, ahogy kilátásba került a konfliktus lezárása – ez pedig támogatta részvényeket és más kockázatos piaci eszközöket is. Később azonban a befektetők úgy látták, nem haladnak a tárgyalások, ami ismét felélesztette az aggodalmakat.

A UBS közgazdásza azonban figyelmeztetett, a pénzügyi piacok teljesítménye egyre inkább elszakad a reálgazdasági helyzettől. A világgazdaság ugyanis gyengén teljesít, miközben az árfolyamokat elsősorban a kereskedelmi háborúval kapcsolatos események befolyásolják – vagyis a befektetők nem igazán figyelnek arra, milyen reálgazdasági teljesítmény tapasztalható a mélyben.

Eltart még egy ideig, mire összeszedi magát a világgazdaságForrás: Origo

Kapteyn hozzátette, még ha a világ két legnagyobb gazdasága meg is tudna állapodni a következő hetekben, az sem jelentené azt, hogy a reálgazdaságok általánosan felpattannak. Ennek oka pedig, hogy a jelenlegi gazdasági ciklusban az autószektor ciklusa a végéhez közelít, míg a technológiai szektor épp talpra állás előtt van.

Következésképpen a szakember szerint a banknál attól tartanak, hogy bár el fog jönni a világgazdaság felélénkülése, de ez sokkal később lesz, mint ahogy a többség várja, és az üteme is sokkal lassabb lesz, mint amiben a többség reménykedik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyébként nemrég vágta vissza a világgazdasági növekedési kilátásait 2019-re és 2020-ra nézve egyaránt. A washingtoni székhelyű szervezet most erre az évre 3 százalékos, növekedést vár, ami 0,3 százalékpontos vágás az áprilisi prognózishoz képest – tavaly az IMF 2019-re még 3,6 százalékos bővülést várt. Jövőre a Valutaalap most 3,4 százalékos növekedéssel számol, szemben a hat hónappal ezelőtti 3,6 százalékkal.