Jövő héttől kapható az újságárusoknál a Figyelő TOP200 Magyarország legnagyobb cégei 2019 exkluzív kiadvány. Az évkönyv a hazai legnagyobb és a leggyorsabban növekvő vállalkozásokat állítja sorrendbe a Bisnode tanácsadó adataira támaszkodva. Idei tematikája az exportra fókuszál. A Figyelő hetilap több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát, amelyet idén is a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezet több mint ötezer milliárd forint forgalommal.

Meghaladta a 42 ezer milliárd forintot a 200 legnagyobb hazai vállalkozás tavalyi forgalma - derül ki a Figyelő Üzleti Hetilap gondozásában megjelenő kiadványból. A vállalkozások bevételnövekedése meghaladja a nyolc százalékot, míg az általuk foglalkoztatottak létszáma 5 százalékkal bővült. Az árbevétel-arányos adózott eredmények ugyancsak 5 százalék erősödést mutatnak.

A piaci súly

A 200 legnagyobb hazai vállalkozás bő háromnegyede (163) növelni tudta bevételeit az előző évhez képest - átlagosan 21 milliárd forinttal, így az átlagbevétel 190 milliárd forintról 211 milliárd forintra nőtt. A kétszáz cég összbevétele jóval a GDP-növekedés felett erősödött, összességében 8 százalékkal. Csaknem ugyanennyivel nőtt a bekerülési határ, idén a 200. vállalkozás árbevétele 51,3 milliárd forint volt.

Figyelő TOP200 GálaForrás: Baksi/Photos By Baksi

A kiadványban szereplő vállalkozások több mint 458 ezer embert foglalkoztattak 2018-ban. A létszám növekedése mellett a 2018-es TOP200-as cégekhez képest az egy főre jutó átlagos árbevétel 9,8 százalékkal – 84 millióról – 92 millióra emelkedett, miközben közel 9,6 százalékkal 6,9 millió forintra nőtt az egy főre jutó átlagos személyi költség is.

A tíz vezető cég

Az idei 200-as mezőny első tíz helyezettje között egy új vállalkozás is megjelent, a tavalyi 12. Magyar Telekom. Árbevétele alapján a 9. helyen áll, ezzel párhuzamosan a tavaly 7. GE Magyarország visszacsúszott a 19. helyre. A visszaesés okai között szerepel, hogy a cég által közölt csoportszintű adatok könyvvizsgálat hiányában még nem tartalmazzák a GE Oil & Gas Kft. adatait. Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító vállalkozásai rangsorának az első két helyén nem történt változás, de a tavalyi harmadik, az 1 százalékos bevételnövekedést produkáló Bosch Csoport lecsúszott a dobogóról, a helyére pedig feljött a tavalyi 4. helyezett MVM. A nagy állami cég 29 százalékkal növelte bevételeit az előző évhez képest. A TOP10-en belül előrébb lépett a WizzAir, amely a 9. helyről a 7-re ugrott, miközben 4 százalékos bevételcsökkenése ellenére a Magyar Suzuki Zrt. meg tudta tartani 10. helyét. A legnagyobb 10 magyarországi cég összesen 15 381 milliárd forint bevételt ért el 2018-ban, amivel a 200-ak összforgalmának 36 százalékát adják.

Az év pénzügyi vállalkozása - Erste Bank Hungary Zrt. (Figyelő Top200 Gála)Forrás: Baksi/Photos By Baksi

Az új belépők

Tavaly 36 cég debütált a kétszáz legnagyobb között, közülük kettő az E.On egyedi cége, miután a vállalat 2018-ban már nem csoportszintű adatokkal indult. Vannak köztük nagyobb növekedést produkáló cégek, mint az Uniper Hungary Energetikai Kft, vagy a STRABAG Építő Kft.; újonnan alapított cég, mint a Tungsram Operations Kft.; illetve olyan, amelyik első alkalommal adott le konszolidált beszámolót – a Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Az év legjobbjai

Hagyományosan a kiadványt bemutató gálán adták át a szerkesztőség által felkért zsűri ajánlásával az Év vállalata és az Év magyar vállalata díjat, továbbá az Év pénzügyi vállalkozása, az Év innovatív vállalata és az Év határon túli magyar vállalata díjakat. Ugyancsak a november 14-én megrendezett TOP 200 Gálán került kiosztásra a Bisnode Megbízhatósági díja, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági díja. A Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs díjat, míg a MET Magyarország Zrt. az Innováció és Tehetség különdíjat adta át.

Az év magyar Vállalata - Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Figyelő TOP200 Gála)Forrás: Baksi/Photos By Baksi

Díjak:

Az év vállalata - Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.
Az év magyar vállalata - Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
Az év pénzügyi vállalkozása - Erste Bank Hungary Zrt.
Az év innovatív vállalata - Robert Bosch Kft.
Az év határon túli magyar vállalata - Sajáni Ásványvíz-Palackozó Üzem Kft.
Bisnode Megbízhatósági Díj - dm (Drogerie Markt) Magyarország Kft.
MET Innováció és Tehetség Díj – Zwack Unicum Nyrt.
Provident Társadalmi és Hasznossági Díj - Bátor Tábor
NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa