Belső-Kína és Záhony között alakítanak ki vasúti összeköttetést

Vágólapra másolva!
Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-REC Kft. és Central European Trade and Logistics Cooperation Zone, amelyen jelen volt Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter. A partnerek logisztikai és vasúti közlekedési együttműködésén keresztül Belső-Kína és Záhony között alakítanak ki összeköttetést.  
Vágólapra másolva!

Magyarországot geopolitikai helyzete, földrajzi fekvése, gyors és egyszerű megközelíthetősége kiemelten fontos stratégia partnerévé teszi Kínának. Ugyanakkor hazánk számára is előnyös, ha egy olyan nagyságú és gazdasági jelentőségű országban, mint Kína, hatékonyan tudja megjeleníteni külgazdasági és külügyi szempontjait.

Záhony stratégiai jelentősége Kína szempontjából sem elhanyagolható.

Jelenleg a kínai fél politikai szinten is támogatja, hogy az Európába irányuló szárazföldi útvonalait diverzifikálja. Így a jelentős forgalmat lebonyolító, túlzsúfolt belorusz – lengyel irány mellett, másik szállítási útvonal megerősítésére is nagy hangsúlyt fektet a kínai Egy Övezet - Egy Út kereskedelmi infrastruktúra fejlesztési kezdeményezés keretén belül.

Ebből adódóan adott a lehetőség, hogy

hazánk csatlakozzon és kivegye részét a kínai konténerforgalom logisztikájából.

Záhony egyfajta fizikai határt is jelent, mivel a széles nyomtávú vasútvonalak itt váltanak át keskeny nyomtávúra. Az új Selyemúton keresztül érkező konténerforgalom Záhony térségnek, és így Magyarországnak is új lehetőséget biztosíthat, hogy szerepet vállaljon a globális áruforgalom lebonyolításában.

Az együttműködési megállapodás aláírása Magyarország pekingi nagykövetségén Forrás: Origo

A fejlesztéshez kapcsolódó első lépés egy konzorcium létrehozása, mely a MÁV-REC Kft. vezetésével, a projekttel kapcsolatos operatív lebonyolító lesz.