A San Joséban székelő MainStreet startupot három korábbi Google alkalmazott alapította azzal a céllal, hogy enyhítsék a Szilícium-völgyben kialakult lakhatási válságot. Ennek megoldására pedig pénzt ajánlanak azoknak, akik hajlandóak elköltözni a térségből – írja a Business Insider.

"A Szilícium-völgy rendkívül drága lett a családok számára, itt milliárdosokkal kell versenyezni" – nyilatkozta Douglas Ludlow a cég egyik társalapítója.

A lakhatási költségek a Szilícium-völgyben – amelynek legnagyobb városa San José – a legmagasabb az országban. Az emberek átlagosan 2.300 dollárt (700 ezer forint) költenek havonta lakhatásra, míg San Fransiscóban ez az összeg 2 ezer dollár (600 ezer forint). Olyan versenyképes fizetés az alkalmazottaknak, amiből kényelmesen megélhetnek, már gondot okoz a kisebb vállalatoknak.

San JoséForrás: Origo

A MainStreet vállalati koncepciója az, hogy segíti a kis- és középvállalkozásokat a helyi tehetségek megfizetésében. A cégek felkérhetik a startupot toborzásra és munkavállalók kölcsönzésére. A leszerződtetett alkalmazottaknak a cég egy egyszeri, 10 ezer dolláros (3 millió forint) támogatást kínál, amennyiben a völgyön kívül keresnek maguknak otthont.

A cég tervei szerint több irodát nyitnak az ország különböző pontjain a munkavállalóik számára – az első iroda jövő év elején nyílik meg Sacramentóban. A városba tavaly 27 ezren költöztek át a Szilícium-völgyből, míg 2017-ben 24 ezren.

San FransiscóForrás: Origo

Ugyanakkor a 10 ezer dolláros támogatást, a költözéstől számított egy évvel később fizeti ki a cég. A MainStreet a programot idén decemberben indítja el, és első körben azt mérik fel, hogy hány technológiai területen dolgozót érdekel a lehetőség.

Korábban több cég is próbálkozott ezzel a módszerrel, de nem jártak sikerrel.

2017 márciusában a Zapier techcég szintén 10 ezer dollárt ajánlott fel azoknak az alkalmazottainak, akik hajlandóak lettek volna távolabbra költözni, de a vezérigazgató elmondása alapján júniusig senki sem jelentkezett, hogy élne a lehetőséggel.

Tavaly az oklahomai Tulsa városa 10 ezer dollárt és további kedvezményeket ajánlottak azoknak, akik egy évig a várost választják otthonuknak. A programra közel 10 ezren jelentkeztek, de csupán száz embert választottak ki rá.