Elképesztő: játékpénzt adott ki egy ATM

Miért utaljam, ha a készpénz ingyen van?, A Monopoly figurája mutatja játékpénzét, amikor a játék megjelenésének 60.b évfordulóján ő nyitotta meg a kereskedést a New York-i tőzsdén, 2000. február 7-én
Vágólapra másolva!
Valószínűleg nyugodtan lehet szokatlannak nevezni azt, ami a Guardian brit napilap egyik szerkesztőjével és barátjával történt: utóbbi Lancaster egyik forgalmas részén készpénzt vett ki egy ATM-ből, a bankjegyek között pedig ott volt kettő, feltehetően játékokhoz vagy filmes-színházi produkciókhoz gyártott kellék húszfontos is.
Vágólapra másolva!

Arra, hogy az illető pénztárcájában nem valódi bankjegyek lapulnak, csak akkor derült fény, amikor London egyik kávézójában az újságíró és barátja a számlát szerette volna rendezni. A felszolgáló hívta fel a figyelmüket arra, hogy a húszfontos bankók nem igaziak, amelyre a hátoldalon elhelyezett felirat még figyelmezteti is azt, akinek kezébe kerülnek.

De hogy vehettek fel játékpénzt egy éles, valódi automatából?

A kérdésben részben benne rejlik a választ: a meg nem nevezett barát ugyanis Lancaster forgalmas helyén bonyolította a tranzakciót, 80 font felvételét, rutinszerűen, és pont ezért nem is ellenőrizte le azt, mi bukkant elő az automata pénzkiadó nyílásán, csak az összeg helyességéről győződött meg.

Képünk illusztáció! Forrás: AFP/Bob Strong

Csak Londonban szembesültek azzal, hogy az összeg fele valójában hiányzik, hiszen két húszcímletes hamis, vagy vélhetően kellékpénz. Ekkor látták azt is, hogy az eredetire nagyon hasonlító bankókon erre utaló figyelmeztetés is található ("poond" elnevezéssel az Egyesült Királyság bizonyos részein kerültek korábban forgalomba bankók).

A hamis 20 fontos bankjegyeknek egyébként valóban van feketepiaci forgalma, általában 8 fontért kel el darabja, és könnyen a gyanútlan áldozatok pénztárcájába kerülhet.

Ilyen, az eredeti bankókkal megtévesztésig egyező utánzatokat könnyen be lehet szerezni kiskereskedésekben, online vagy hagyományos boltokban is, általában adott darabszámot tartalmazó csomagolásban. Ezek az ál-pénzek gyakran feltűnnek gazdasági témájú társasjátékok kellékei között, de színházi vagy filmes jelenetek gyakori kellékei is. Legtöbb esetben feliratot nyomtatnak rájuk, hogy jelezzék: nem valódi fizetőeszközökről van szó.

A pórul járt páros megkereste a kérdéses ATM-üzemeltetőit, ahol azonnali vizsgálatot kezdtek azért, hogy kiderüljön, hogy kerülhetett nem valódi bankjegy a berendezésbe.

Elmondták azt is, hogy a bankfiókokban található automatákat kizárólag arra jogosultak tölthetik fel, biztonsági személyzet felügyelete mellett, ugyanakkor egyes kiskereskedelmi üzletekben a kihelyezett berendezéseket maga az üzlet tulajdonosa tölti fel készpénzzel. Az üzemeltetőnél elmondták, máshonnan nem kaptak jelzést hamis bankjegyekről.

Az Egyesült Királyság ATM-hálózatát felügyelő Link szóvivõje az eset kapcsán azt mondta, ez bizonyosan emberi mulasztásra vezethető vissza "valahol a rendszerben", nagyon komolyan veszik azt és kivizsgálják.