Maradt a rekord magas GDP és uniós szinten is csúcson a magyar ipar

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, szeptemberre vonatkozó jelentéséből kiderült, hogy nemcsak hazai szinten nyújtott kiemelkedőt az ipar, hanem az uniós országok között is toronymagasan vezet. Mindemellett újabb óriásberuházást jelentettek be Magyarországon és a héten az is kiderült, hogy egyre súlyosabb a kínai sertésválság. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Rekord magas negyedéves magyar GDP adat érkezett

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy július és szeptember között a nyers adatok alapján öt százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékos volt a bővülés.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Varga Mihály részben a gazdaságot befolyásoló kormányzati intézkedésekkel, így egyebek közt az otthonteremtési támogatással, a versenyképességi programmal és az állami beruházásokkal magyarázta a növekedést. Véleménye szerint hozzájárult a bővüléshez a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac alakulása is, – mint mondta – Magyarországon 4,5 milliónál is többen dolgoznak, a reálbérek idei növekedése pedig meghaladta a hét százalékot augusztus végéig.

Kiugró volt a magyar ipar teljesítménye is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint szeptemberben jelentősen 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 9 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Az iparon belül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,7 százalékkal emelkedett, míg az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

illusztráció Forrás: Alföldi Tej

A feldolgozóiparon belül legnagyobb, 29 százalékos súlyú járműgyártásban jelentősen gyorsult a növekedés üteme, szeptemberben a kibocsátás 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi viszonylag alacsony termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 32, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 13 százalékkal emelkedett. Az Eurostat adatai alapján az EU-ban szeptemberben toronymagasan a legnagyobb növekedést a haza ipar érte el.

Németországban lesz a Tesla első európai gyára

Elon Musk, a Tesla képviselőjeként, a Das Goldene Lenkrad nevű díj átadójának gálaünnepségén bejelentette, hogy a készülő új berlin-brandenburgi nemzetközi repülőtér (BER) közelében építik fel első európai - és a sanghaji üzem után második Amerikán kívüli - gyárukat.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A Gigafactory 4 nevű Tesla-gyár 10 ezer új munkahelyet jelent a térségnek. Az üzemmel együtt egy mérnöki és egy formatervezési központot is kialakítanak. A termelés megkezdésére még nincs hivatalos időpont, valószínűleg 2021 végét célozzák meg.

Hatalmas gyógyszeripari beruházás valósult meg Gödöllőn

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatta a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyár 18 milliárd forintos gödöllői fejlesztését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A GSK a világ hatodik legnagyobb gyógyszeripari vállalata: a cég gödöllői fejlesztésével 104, magas hozzáadott értéket képviselő munkahely jött létre. A diftéria és a tetanusz elleni oltóanyag összetevőit fogja a vállalat előállítani az új gyártóegységében, hozzájárulva sok csecsemő és kisgyermek egészségének megvédéséhez

Súlyosabb a kínai sertésválság, mint azt korábban gondolták

Mióta a sertéspestis elérte Kínát, az ország sertésállományának nagyjából felét kisöpörte a piacról a betegség. Ez pedig nemcsak a fogyasztókat, de az éttermeket, a gazdákat, valamint a kormányt is komolyan érinti. A kínai sertéshús ára az egekbe emelkedett, de mára ott tart a helyzet, hogy a globális húspiacokat is elérte a krízis.

illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Kína a sertéshús legnagyobb fogyasztója és importőre az egész világon, éppen ezért az olyan nagy hústermelők, mint Brazília, Ausztrália vagy Európa örülhetnek a fejleménynek. Brazília már a válság előtt is vezető volt a Kínába irányuló sertés-, marha-, valamint csirkehús exportban, a dél-amerikai ország kínai sertésexportja további 40 százalékkal nőtt az idei év eleje óta.

Rekordot döntöttek idén a beruházások Magyarországon

A Mercedes kecskeméti gyárát leszámítva minden idők legnagyobb beruházásai az idei évhez kapcsolódnak. Az idén bejelentett legnagyobb magyarországi külföldi működőtőke-befektetésekhez kívánkozik a debreceni BMW-gyár is, ahol idén kezdődött meg a kivitelezés első fázisa.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

Egy másik óriásberuházás a Samsungé, amely mintegy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre. Nemrégiben tették le a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét is Tiszaújvárosban. Emellett, hogy csak néhányat említsünk az Audi 41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, a dél-koreai Doosan pedig rézfóliagyártó üzemet létesít 31 milliárd forintos ráfordítással.

Kiemelkedő számokat hozott a Szinglik Napja

A kínai gazdaság lassulása ellenére is rekordot döntött a Szinglik Napja, hiszen eladások tekintetében elérte a 38,3 milliárd dollárt, vagyis közel 26 százalékos növekedést produkált az előző évhez képest.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Tu meifei

Kínában tarolt az Alibaba és a hozzá kapcsolódó webáruházak, az országhatárokon kívül Délkelet-Ázsiában pedig a Lazada volt a legnagyobb játékos, a cég beszámolója szerint már az első 60 percben elérték a 3 millió rendelést az oldalukon.

Debrecen az első számú beruházási célpont Közép-Európában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten a National Instruments (NI) debreceni szolgáltatóközpontja új épületének átadásán kijelentette, hogy Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2), Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (j), Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója (b) és Papp László polgármester (b2) átvágja a nemzeti színű szalagot az amerikai National Instruments (NI) debreceni szolgáltatóközpontja új épületének átadásán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter megjegyezte, hogy az NI Hungary mintegy 5,5 milliárd forint értékű beruházásához, amellyel 216 új munkahelyet teremtettek, a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújtott. Ebben az évben 1481 milliárd forint beruházás érkezett az országba összegezte Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy "az idén beruházási és export rekordot ünnepelhetünk".

Németország éppenhogy elkerülte a recessziót

A német gazdaság éppenhogy el tudta kerülni a harmadik negyedévben a technikai recessziót. Az elemzők ugyanis a GDP zsugorodását várták, azonban Németország váratlanul 0,1 százalékos növekedésről számolt be.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Mindazonáltal a szakértők hangsúlyozták, a recesszió elkerülése még nem jelenti azt, hogy a német gazdaság bővülése zökkenőmentes lesz a közeljövőben. Mi több, volt olyan elemző is, aki szerint a mostani adat még rosszabb is, mintha valóban beütött volna a recesszió.

Több mint 350 új buszt vásárol a Volánbusz

A vállalat a héten közölte, hogy több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötöttek szerződést. A közlemény szerint az új autóbuszok beszerzéséről szóló szerződéseket kedden írta alá.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A megállapodás értelmében a Volánbusz 5,5 milliárd forint értékben 90, míg a Volán Buszpark Kft. közel 16,3 milliárd forint értékben 262 darab járművet vásárol. Az új autóbuszok szóló, azaz nem csuklós kivitelűek. Az első példányok napokon belül forgalomba állhatnak, 2020 tavaszáig pedig az összes jármű megérkezik.

Hamarosan a Facebook-alkalmazással is lehet fizetni

A Facebook bejelentette, hogy új szolgáltatást indítanak Facebook Pay néven, amely minden, a vállalathoz tartozó platformon elérhető lesz. A Facebook Pay lehetővé teszi a közösségi oldal felhasználóinak, hogy pénzt küldjenek egymásnak vagy akár fizessenek vele PIN-kód, vagy a biometrikus adataik segítségével.

illusztráció Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

A Facebook Pay napokon belül elérhető lesz az Egyesült Államokban a Facebook és a Messenger alkalmazásokon belül, de arról még egyelőre nincs hír, hogy mikor érkezik más országokba a szolgáltatás, valamint arról sem mondtak semmi biztosat, hogy az Instagram és a Whatsapp mikor kapja meg a funkciót.

Eddig 55 milliárd forint jutott a kisvállalkozásoknak munkahelyteremtésre

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten elmondta, hogy a kisvállalkozások támogatása érdekében létrehozott munkahelyteremtési program 2011-es indulása óta 55 milliárd forinttal támogatták a kisvállalkozásokat. Ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy a támogatással 28 ezer új munkahely jött létre, és közel 4700 kisvállalkozás kapott támogatást.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Most a kisvállalkozások támogatása érdekében megindított munkahelyteremtési programok újabb köre zárult le, ebben mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forintos mukahelyteremtési támogatást kapott.

Tarolt az első napon a Disney új streaming szolgáltatása

Disney + néven a héten mutatták be a Disney új streaming szolgáltatását, amely már az első nap óriási siker volt, hiszen a vállalat szerint az alkalmazást 3,2 millióan töltötték le és elérték a 10 millió előfizetőt.

illusztráció Forrás: Getty Images/2019 Chesnot/Chesnot

Még maga a Disney sem számíthatott ekkora érdeklődésre, hiszen az elemzők a szolgáltatás üzemeltetésének első évében valahol 10 és 18 millió közötti előfizetői számot prognosztizáltak, ennek minimumhatárát pedig a Disney + már az első nap elérte.