Harminc évvel ezelőtt új Európa született, amikor a közép-európaiak visszafoglalhatták helyüket azon országok sorába, ahova mindig is tartoztak. A közép-európai térség mára az európai növekedés motorjává vált - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a horvát-magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőmű átadásán.

Szijjártó Péter elmondta: ennek a helyzetnek a megteremtésében a közép-európaiaknak és az őket képviselő országoknak nagyon sokat kellett tenniük.

Úgy vélte: ezért a horvátok és a magyarok egyaránt joggal lehetnek büszkék arra, hogy ésszerű gazdaságpolitikájuknak köszönhetően országuk az erős európai államok közé tartozik.

Ebben a megerősödésben nagy szerepe volt a két ország gazdasági együttműködésének - tette hozzá.
Magyarország büszke arra, hogy az ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere Horvátországnak, és arra is, hogy a magyar tőkekihelyezések első számú célpontja mind a mai napig Horvátország.
Az elmúlt években a magyar gazdaság is nagy változáson ment keresztül - hangsúlyozta.

"Kilenc évvel ezelőtt még az EU szégyenpadján ültünk, mára pedig az EU szintjén is kimagasló, öt százalék feletti gazdasági növekedéssel rendelkezünk, megközelítettük a teljes foglalkoztatást és a magyar vállalkozók közül egyre több válik elég erőssé ahhoz, hogy immáron külföldön hajtson végre komoly beruházásokat - hangsúlyozta. Magyarország és a magyar gazdaság megerősödésének bizonyítéka, hogy egyre több magyar vállalat tevékenysége válik regionális és nemzetközi jelentőségűvé - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Darko Horvat, horvát gazdasági miniszter; Sántha Gergely, az Arago Holding ügyvezető igazgatója; Igor Androvic, Verőce-Drávamente megye elöljárója és Ivica Kirin, Verőce polgármestereForrás: MTI/Burger Zsolt

 

Verőce-Drávamente megyében az elmúlt huszonöt év legnagyobb piaci beruházásának nevezte a biomassza erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb tőkebefektető holdingjának részvételével, és Magyarország legnagyobb bankjának finanszírozásával valósult meg. Az Arago-csoportnak nem ez az első, energiával kapcsolatos beruházása, és nem is az utolsó Horvátországi szerepvállalása - mondta.

"Ma egy olyan horvát-magyar együttműködésben létrejött erőművet adhatunk át, amely ötezer család energiaellátását fogja biztosítani, és amelyben teljesen klímabarát módon kivételes hatékonysággal állítanak elő energiát - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta: a beruházás, amely 5,7 milliárd forintba került, világosan ötvözi magában a versenyképességi és a környezetvédelmi szempontokat. "A hisztériakeltés és a bombasztikus kijelentések helyett, a klímavédelembe valós és megalapozott megoldások kellenek, olyan, mint ez a verőcei erőmű, amely a ma elérhető legmodernebb technológiával működik" - szögezte le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a horvát-magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőmű átadóünnepségénForrás: MTI/Burger Zsolt

Magyarország és Horvátország együttműködésében nem ez az egyetlen siker - mondta a miniszter, majd hozzátette: a drávaszögi gazdasági fejlesztési program keretében a magyar kormány 527 horvátországi kis- és középvállalkozó pályázatát támogatta összesen 1,8 milliárd forinttal, és ennek nyomán 2,7 milliárd forint beruházás jött létre Szlavóniában és Baranyában. "Ezek a beruházások erősítik az itt élő magyar közösséget és erősítik Horvátország gazdaságát is" - vélekedett.
Darko Horvat horvát gazdasági miniszter beszédében megköszönte Magyarországnak, hogy kiállt Horvátország mellett, amikor az ország a legnehezebb helyzetben volt. "A kormány számára prioritás a gazdaság, és mára megéri Horvátországban befektetni" - húzta alá.