Az 1939-ban alapított Hewlett-Packard visszautasította a Xerox 33,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát. A cég szerint az ügylet alábecsüli a HP üzleti tevékenységét, és az igazgatóság aggodalmát fejezte ki a túlméretezett adósságokkal kapcsolatban, ami a két vállalat egyesülése után keletkezne – összegzi a MarketWatch.

A számítógépeket és nyomtatókat gyártó HP ugyanakkor elismeri, hogy a felvásárlás megerősítené a két céget, és a visszautasítás mellett nyitottak új partneri lehetőségek feltárásában a Xerox Holdings Corporationnel.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Igazgatóságunk megvizsgálta a kéretlen javaslatot pénzügyi és jogi tanácsadóinkkal közösen, és egyhangúlag arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a javaslat jelentősen alábecsüli cégünk értékét, és nem felel meg a részvényesek érdekeinek" – áll a Hewlett-Packard közleményében.

A cég korábbi vezérigazgatója, Dion Weisler a hónap elején családi okokra hivatkozva mondott le tisztségéről.

Mindkét vállalat jelenleg nehézségekkel küzd, mivel a nyomtatott dokumentumok és a tinták iránt csökkent a kereslet.

IllusztrációForrás: Xerox

A Xerox a hónap elején ajánlotta fel, hogy a HP részvényeseinek 17 dollárt fizet készpénzben és részarányt ad a Xerox részvényeiből minden részvényért cserébe, amit birtokolnak a Hewlett-Packardban. Az ügylet összértékét 33,5 milliárd dollárra becsülték, és abban az esetben, ha a megállapodás létrejött volna, akkor a HP részvénytulajdonosai együttesen a cég részvényeinek 48 százalékát birtokolták volna.

A HP múlt hónapban jelentette be, hogy mintegy 9 ezer alkalmazottjától válik meg 2020-ig. A vállalatnál egyébként mintegy 300 ezren dolgoznak.