Rekordüzlet született a gyémántpiacon

2019.11.18. 17:33

Nagy fogást csinált a dél-afrikai Petra Diamonds bányaipari cég: egy 20,08 karátos kék gyémántot – a szakértők által előrevetített legmagasabb áron - 14,9 millió dollárért (mintegy 4,5 milliárd forint), azaz karátonként 741 ezer dollárért értékesített.

A rendkívül értékes gyémántkövet még szeptemberben találták a társaság ikonikus, Cullinan nevű bányájában. A vásárló egy neve elhallgatását kérő, vezető gyémántfeldolgozó cég - értesült a mining.com.
A Cullinan bánya arról híres, hogy 1905-ben innen került elő minden idők legnagyobb gyémántja, amelyet kettévágtak, és az Afrika Első Csillaga, illetve az Afrika Második Csillaga névre keresztelt két drágakő azóta a brit uralkodói koronát ékesíti.
A Petra Diamonds jó ideje nehéz időket él át, és jókora adósságot halmozott fel azokból a hitelekből, amelyeket a Cullinan bánya bővítésére vett fel.

Forrás: Science Photo Library/JESPER KLAUSEN / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Jesper Klausen / Science Photo L

A társaság részvényei az elmúlt időszakban rekordmélységekbe zuhantak.
Ugyanakkor a Petra esete egyáltalán nem példa nélküli, hiszen az ágazat többi cégének is egyre kedvezőtlenebbé váló piaci viszonyokkal kell szembesülniük. Főként a kisméretű gyémántok szegmensében tapasztalható túlkínálat. A mesterséges gyémántok iránt növekvő kereslet pedig lenyomja az árakat. Nem csoda, ha az iparág legnagyobb szereplői sorra a korábbinál gyengébb forgalmi adatokról adnak számot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK