Az álomhatár alá lőtték be a szaúdi gigaüzletet

2019.11.18. 21:02

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szaúdi olajóriás, amikor vasárnap kiderült, a közelgő részvénykibocsátás 1700 milliárd dolláros értékkel ruházhatja föl a Saudi Aramcót. Bár ez az összeg hatalmas, mégis elmarad a korábban becsült 2000 milliárdtól.

Miközben a világ a történelem eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására (IPO) számít a Saudi Aramco olajóriástól, a vállalat vasárnap meghatározta a részvény kezdeti árfolyam-tartományát.

Ez pedig azért izgalmas, mert innentől hivatalos becslést is kap a piac arra vonatkozóan, milyen értékkel bír a vállalat. Korábban is világos volt, hogy gigantikus értékről van szó, de elég széles tartományban mozogtak a becslések. A legtöbben az elhíresült 2000 milliárd dolláros értéket emlegették, amelytől a vasárnap meghatározott, 1700 milliárdos szint érezhetően elmaradt – írja a Reuters.

Az olajgigász közelgő IPO-ja egyelőre még csak a szaúdi tőzsde közvetlen közönségének szól majd, illetve azoknak a külföldi intézményeknek, melyeknek engedélyük van a helyi kereskedésre.

Egyre közelebb van a régóta várt megaüzletForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Az Aramco a tervek szerint 1,5 százalékos részesedést dobna piacra, ami nagyjából 3 milliárd részvényt jelent majd. A kezdeti árfolyam-tartomány részvényenként 30-32 riál lesz, vagyis a teljes üzlet mérete elérheti a 96 milliárd riálos szintet is – ez amerikai dollárban számolva azt jelenti, hogy 25,6 milliárd dolláros tőkeemelésre készül az állami cég. Így jön ki tehát, hogy a vállalat becsült piaci értéke (az IPO alapján) 1600-1700 milliárd körül lehet.

Ezzel valóban össze is jönne a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja, vagyis megdőlhet a kínai Alibaba 2014-es, 25 milliárd dolláros rekordja.

A Saudi Aramco tőzsdére lépése pedig a világpiacokon is mérföldkő lesz, tekintve hogy a befektetők már évek óta várnak az üzletre – még akkor is, ha csak Szaúd-Arábiában dobják piacra a papírt. A társaság idén november 3-án indította el az IPO folyamatot, miután négy éven keresztül lebegtették az ötletet, és többször el is halasztották a részvénykibocsátást. Most a kisebb befektetők november 28-ig, míg a nagy, intézményi befektetők december 4-ig jelentkezhetnek az IPO-ra.

Izgalmas hetek, hónapok előtt áll a szaúdi tőzsdeForrás: AFP/Ian Timberlake

Az Aramco egyébként a világ legnyereségesebb vállalatának számít, és a tervek szerint jövőre 75 milliárd dollárnyi osztalékot fizethet ki. Összevetésképpen, ez ötször annyi lenne, mint amennyit az amerikai S&P index legnagyobb cégének számító Apple fizet.

Mindazonáltal az elmúlt időszakban felmerült a kérdés, vajon a szaúdi tőzsde bírni fogja-e a kereskedést az Aramco részvényeivel. Egy elemzés ezzel párhuzamosan további öt olyan tényezőt is felsorolt, amely komoly kockázatot jelenthet a vállalat jövőbeni értéke és teljesítménye szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK