Lefordult az OTP, kilőtt a Richter

embléma ÉPÜLET épületfotó este esti felvétel esti kivilágítás FOTÓ FOTÓTÉMA gyár gyógyszergyár kémiai kutatólaboratórium KÖZTERÜLET laboratórium NAPSZAK SZIMBÓLUM utcai lámpa
Budapest, 2016. február 17. A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár kémiai kutatólaboratóriuma esti kivilágításban a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A múlt hét viszonylagos nyugalomban pergett le a nemzetközi tőzsdéken, kivételt a madridi börze jelentett, ahol a politikai események mozgatták a szálakat. A hazai parketten az OTP korrigálni kezdett az elért történelmi csúcs után, emelkedésnek indult viszont a Richter - a Takarékbank heti tőke- és pénzpiaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A gyorsjelentési szezon lezárultával iránykeresés jellemezte a múlt héten a hazai parkettet, a nemzetközi hírek is változatosan alakultak. A BUX többször is visszatesztelte a 43.000 pontos szintet, de innen sikerült felpattannia. A hetet azonban végül 0,1 százalékos veszteséggel zárta.

A Richter volt a hét nyertese

A kiemelkedő harmadik negyedéves eredménye utáni

csúcsdöntést követően profitrealizálás miatt lefordult az OTP, majd a korrekció a múlt héten is folytatódott.

Többször is tesztelte a 13.660 forint körüli technikai ellenállást, de innen mindig feljebb tudott kapaszkodni, a hetet pedig 2 százalékos mínusszal, 13.760 forinton zárta.
Keddig folytatódott

a Mol múlt hetekben indult emelkedése, azonban 3090 forintnál ellenállásba ütköztek az olajrészvények,

majd néhányszor visszanézett az árfolyam 3000 forint alá is. A hazai olajcég a múlt héten összesen 0,8 százalékot veszített az értékéből.

A múlt hét nyertese a Richter volt Forrás: MTI/Róka László

A Richter azonban megállíthatatlan volt, így a hét nyerteseként 2,5 százalékot emelkedett.

Kissé magasabb sávba került a Magyar Telekom hullámzása, ami a múlt héten 0,6 százalékos emelkedéshez volt elég.

A forint sem mutatott egyértelmű irányt, a hét közepéig gyengült, szerdán néhány kedvező nemzetközi hírre erősödött, majd az erősödés a kiemelkedő hazai GDP növekedési adatok hatására átmenetileg folytatódott. Majd

mindenféle indok nélkül újra gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz,

így pénteken már megközelítette a 335-ös szintet az euróval szemben. A forint egy hét alatt összességében 0,3 százalékkal értékelődött le az euróval, és 0,1 százalékkal a dollárral szemben, azonban így sem lógott ki a régióból, mivel a zloty és a cseh korona gyengülése is hasonló volt.
Nem találta az irányt az euró sem a dollárral szemben, fokozatosan a kerek, 1,10-es szint alá gyengült a zöldhasú ellenében, majd hirtelen fordulattal visszaerősödött, amivel összesen 0,3 százalékos erősödést ért el az USA fizetőeszközével szemben.

Felpattant a német tőzsde

Hétfőn elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, miután a hétvégén Donald Trump lehűtötte a kereskedelmi megállapodással kapcsolatos várakozásokat, mivel szerinte a tárgyalások túl lassan haladnak. Az európai és az amerikai indexek többsége minimálisan gyengült, a Dow Jonest pedig a Boeing húzta enyhén felfelé, mivel a repülőgépgyártó szerint a 737-MAX típusa heteken belül megkaphatja az engedélyeket.

Jó hírek érkeztek a Boeing háza tájáról Forrás: Boeing

Kedden óvatosan emelkedtek a nemzetközi részvénypiacok Donald Trump beszéde előtt, aki megerősítette, hogy hamarosan megszülethet a kereskedelmi megállapodás, azonban részletekkel nem szolgált, így nem adott további lendületet a piacoknak.

Felpattant a német tőzsde, mivel a ZEW index kilátásokat tükröző alindexe a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben javult,

erősítve a reményt, hogy a német gazdaság túl lehet a mélyponton. Az európai kereskedést néhány kedvező vállalati eredmény is támogatta, így a Vodafoné és az Infineoné. Nagyot estek azonban a spanyol részvények, miután a szocialisták megállapodtak a Podemos szélsőbaloldali párttal egy koalíció létrehozásáról. A tengerentúli indexek csupán kisebb emelkedéssel zártak, de így is napközbeni csúcsot döntöttek.

Nagyot esett a madridi börze

Rossz hangulattal indult a szerdai kereskedés, miután Donald Trump lényegesen magasabb vámokkal fenyegette meg Kínát, amennyiben nem sikerül a megállapodás, ráadásul az egyre erőszakosabbá váló hongkongi tüntetések is rontották a hangulatot. A bizonytalanságok miatt estek az európai autógyártók, a bankrészvényeket pedig az erős hongkongi kitettségű HSBC és a Standard Chartered húzta le. Az európai tőzsdék így 0,2-1,2 százalékkal kerültek lejjebb,

a madridi tőzsde ismét élen járt az esésben a bal-szélsőbal koalíciós megállapodás miatt,

noha korábban mindkét párt kizárta az együttműködést.

A spanyol (b) és a katalán zászló (j) Barcelonában, a katalán regionális kormány székházán Forrás: AFP/Gerard Julien

Kisebb eséssel nyitottak az amerikai piacok is, azonban a Dow Jonest és az S&P500-at új csúcsra húzta a Disney 7,3 százalékos szárnyalása, mivel az előző nap indított Disney+ videómegosztó csatornára egy nap alatt 10 millió előfizetés érkezett. A hangulatot javították Jerome Powell pozitív szavai az amerikai gazdasági kilátásokról, amit az sem tudott elrontani, hogy egy sajtóhír szerint megakadtak az amerikai élelmiszerek vásárlásáról szóló kínai tárgyalások.

Rossz híreket közölt a Daimler

Csütörtökön

a vártnál gyengébb japán GDP és a várakozásokat alulmúló kínai adatok sora nyomasztotta a befektetőket.

Noha a német gazdaság minimális negyedéves növekedéssel elkerülte a technikai recessziót, továbbra is igen gyenge ahhoz, hogy ellenálljon a világgazdaság esetleges további gyengélkedésének.
A részvénypiacokat egyedi vállalati hírek is befolyásolták.

Nagyot esett a Daimler, mivel figyelmeztette a befektetőket, hogy a szigorodó károsanyag-kibocsátási szabályok miatt gyenge lehet a 2020-2021-es eredménye, ezért elbocsátásokkal csökkentené költségeit.

Az európai tőzsdék 0,1-0,8 százalék közötti veszteséggel zártak.

Minden soron a várakozások feletti harmadik negyedéves eredményeket közölt a Walmart

A tengerentúlon nagyot esett a Cisco, miután a negyedik negyedévben csökkenő bevételre számít, ezzel szemben a Walmart minden soron várakozások feletti eredménye és megemelt idei profitkilátása miatt emelkedtek a kiskereskedelmi cégek. Így a vezető amerikai indexek néhány pontos, vegyes elmozdulással zártak,

az S&P 500 azonban így is újabb csúcson zárt.

Pénteken ismét javult a hangulat, miután Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója közölte: közel jutottak a kereskedelmi megállapodáshoz, így javarészt emelkedtek az európai és az amerikai tőzsdék. Ez Európában -1,4 és +0,8 százalék közötti eredményt jelentett a hét egészén, míg Amerikában 0,8 és 1,2 közötti mértékben emelkedtek a tőzsdék.