A francia Pernod Ricard bor- és szeszesitalgyártó társaság munkatársai azt állítják, hogy állandó nyomás alatt voltak a munkahelyükön azért, hogy munka közben fogyasszanak a cég termékeiből. Egészségkárosodás lett a vége, amit most egy bírósági perben próbáltak bizonyítani.

Az egyik volt alkalmazott elmondta, hogyan érezte magát, amikor napi akár 12 pohár ánizs ízesítésű likőrt kellett lehajtson munkaidőben, ami miatt részegen vezette az autóját. Egy másik alkalmazott háromnapos iszogatásokról tálalt ki.

A cég értékesítési csoportjának egyik tagja szeptemberben a munkaügyi bíróságra vitte az ügyet, azt állítva, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt beteg lett.

A Pernod Ricard tagadja a vádakat, de nincs könnyű helyzetben, mert azóta újabb csontvázak dőltek ki a szekrényből azzal, hogy más alkalmazottak, akik még mindig a társaságnál dolgoznak, szintén felbátorodtak a cég iváskultúrájának felfedésében.

Az egyik alkalmazott elmondta a francia Le Parisien című online lapnak, hogy az alkalmazottak ebédidőben, esténként, sőt még az ügyféltalálkozók során is folyamatosan ittak, és emiatt már hallucinációik voltak, hangokat hallottak.

"Ez a cég kultúrája: ha nem tartasz velük, akkor nem igazán tartanak tiszteletben" - mondta a nő, és hozzátette, hogy az italokat a végén már a közeli növényekre öntötte.

A háziorvosa betegszabadságra küldte, de amikor visszatért a munkahelyére, a főnöke újra szeszesitallal kínálta hozzátéve, hogy nem az ásványvízgyártó Perriernél dolgozik.

A cég munkatársai szerint a Pernod Ricardnál munka közbeni italozási kultúra alakult ki (a kép illusztráció)Forrás: Shuterstock

Egy volt kollégája hozzátette: a pastisok, melyeket a partikon elfogyasztott, végül beteggé tették. (A pastist, mely különösen Franciaország déli részén népszerű, vízzel higítva, aperitifként fogyasztják.)

Azt is elmondta, hogy miután egy részeg kollégáját a saját kocsijában látta, vagy egy másikat alkoholos kómában találta, aggályait jelentette a főnökei felé. "De ez senkit sem sokkolt" - mondta a Le Parisien-nek.

A Pernod Ricard egy másik munkatársa hozzátette, vezetés közben balesetet is okozhatott volna, megölve valakit vagy önmagát.

Az évente 8 milliárd eurós forgalmat bonyolító Pernod Ricard sajtószóvivője, Emmanuel Vouin tagadta a vádakat, mondván, hogy az ivás „személyes döntés" volt, senki nem alkalmazott kényszert. "Nincs alkoholkultúra, vagy bármilyen ilyen rendszer a cégnél, semmilyen formában nem buzdítunk ivászatra" - mondta. Bruno Gomier, a csoport kommunikációs vezetője hozzátette, hogy az alkalmazottak dönthetnek úgy, hogy „ne igyanak, vagy mérsékelten igyanak".

A bíróság döntése a november végén várható.

Forrás: Theguardian.com