Mit keresnek a technológiai óriásvállalatok az ingatlanpiacon?

San Francisco, Lombard Street
Vágólapra másolva!
San Francisco a virágzó amerikai technológiai ipar központja, egyúttal az ország legmagasabb lakhatási költségével számoló államának városa, és miközben az ingatlantulajdonosok száma csökken, a hajléktalanság rohamosan növekszik – írja a BBC. Úgy tűnik azonban, a problémát a techvállalatok is felismerték, melyek ottani jelenléte hozzájárult a helyi ingatlanpiac gyökeres átrendeződéséhez.
Vágólapra másolva!

Érdekes helyszíni tapasztalatokról számol be a brit portál. Például egy Leon Sultan nevű férfiéről, aki a városban nőtt fel és történelemtanárként dolgozik ott. Az illető elmondta, hogy születésekor egy, két kereső jövedelemével rendelkező család saját otthont tudott magának vásárolni a városban, azonban mára ez teljesen megvoltozott. A férfi és felesége, aki szintén tanárként dolgozik, 4 éves kisfiukkal osztoznak egyszobás lakásukon, aminél ha nagyobba szeretnének költözni, havi bérleti díjként minimum a jelenlegi dupláját kellene kifizetnük, amit jövedelmükből nem tudnának kigazdálkodni.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Brigitte Merle / Photononstop/Brigitte Merle

A Szilícium-völgy körzetében lakók a technológiai vállalatok fellendülését hibáztatják a megfizethetetlen ingatlanpiacért.

Ugyanakkor mára ezek a technológiai vállalatok is felismerték az ingatlanpiac néha egészen szélsőséges torzulásait, és a helyzet megoldására törekednek.

Júniusban a Google kijelentette 1 milliárd dollárt fektet be az ingatlanpiacra,

a Facebook szintén ígéretet tett egy hasonló összegű beruházásra, míg az Apple 2,5 milliárd dollár fordít a lakhatási gondok enyhítésére.

– mondta ennek kapcsán Tim Cook, az Apple vezére.

Ezek a kötelezettségvállalások azt bizonyítják, hogy a technológiai ipar elismeri szerepét a lakhatási válság kialakulásában – fejtette ki Jeffrey Buchanan a Silicon Valley Risingtól, hozzátéve, hogy reméli, ez a gondolkodásmód változást hoz az iparágban.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Noah Berger

A régióban a technológiai ipar fellendülése óta a lakásárak és bérleti díjak megkétszereződtek.

A San Francisco Association of Realtors szerint egy átlagos ingatlan ára 1,4 millió dollár (mintegy 424 millió forint) most a térségben, míg egy havi bérleti díj átlagosan 3.200 dollár (kb. 970 ezer forint) a Moody's Analytics-Reis kutató cég szerint.

Ugyan a bérek valamelyest növekedtek, de nem olyan ütemben, mint a lakhatási költségek.

Egy családnak évente 126 ezer dollárt kell keresnie ahhoz, hogy ki tudjon bérelni egy két hálószobás ingatlant San Franciscóban anélkül, hogy jövedelmének több mint 30 százalékát költené erre. 2017-ben a város környékén élők 40 százaléka költött ennél többet havi bérleti díjra.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Mindeközben az átlagkeresettel rendelkezők számára a saját ingatlan vásárlása szinte lehetetlen.

Eközben a magas lakhatási költségek a vállalatokat is arra kényszerítik, hogy több fizetést adjanak dolgozóiknak, mivel nehezebben találnak alkalmazottakat. Mindennek az eredménye az, hogy a technológiai vállalatok maugk is aktívak, piaci szereplőként érdeklődnek a helyi ingatlanpiac iránt.

– mondta Carol Galante, a Kaliforniai Egyetem Lakásügyi Innovációs Központjának igazgatója.

A Facebook és a Google egyaránt kijelentette, hogy terveik szerint 20 ezer új lakóingatlant építenek a jövőben.

Az állam szenátora, Scott Wiener azonban kijelentette, hogy ez csupán csepp a tengerben.
2012 és 2017 között San Francisco 21 ezer új ingatlannal bővült, míg a népesség 58 ezerrel nőtt, és 130 ezer új munkavállalóra lett igény. Vagyis a bejelentett lakásszámok ugyan enyhíthetik, de véglegesen biztosan nem oldják meg az Egyesült Államok egyik legfontosabb technológiai központjának lakhatási gondjait.