Miközben az elmúlt hónapokban az elemzők többsége azzal volt elfoglalva, hogy megtippeljék, mikor üt be az amerikai recesszió, a Goldman Sachs szakértői szembe mennek az árral, és arra számítanak, jövőre pozitív meglepetést jön az USA-ban. Ez pedig egyes részvényekre is jó hatással lenne.

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy az USA gazdasága jövőre összeszedi magát, és meglepetésszerű növekedést produkál majd. Ez pedig a részvénypiacokra is kedvező hatással lesz. Az elmúlt három hónapban ugyanis elsősorban az úgynevezett ciklikus részvények fűtötték a részvényralit.

A ciklikus részvények azok, amelyek tipikusan együtt mozognak a gazdasági növekedés alakulásával.

Miközben az S&P 500 részvényindex nagyjából 8 százalékot emelkedett ebben az időszakban, a ciklikus részvények mintegy 12 százalékot izmosodtak.

A banknál pedig úgy számolnak ez a trend a jövőben is kitart majd, meglovagolva az amerikai gazdaság fölpattanását – írja a CNBC.

Örülhetnek a részvénybefektetők

A jelenlegi teljesítmények ugyanis arra utalnak, hogy a részvénypiac az amerikai gazdasági növekedés erősödésére számít a következő hónapokban – mondta David Kostin, a Goldman vezető részvénypiaci stratégája. Hozzátette, egy ilyen forgatókönyv szerint azok a befektetők járhatnak jól, akik meglovagolják a gazdaság ciklikus erősödését, és lecsapnak az ehhez köthető részvényekben rejlő prémiumokra.

A részvénypiacokon is jó lehetőséget teremthet az amerikai gazdasági felívelésForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A Goldmannál egyébként külön kiemelték a Russel 1000 index részvényeit, melyek igen érzékenyek a gazdaság teljesítményére, azonban még mindig nyomott értékeltségekkel (vagyis elég olcsón) forognak.

Közelebbről, a bank 24 olyan részvényt talált, amely felülteljesítő lehet a szélesebb piaccal szemben, amennyiben az amerikai gazdasági növekedés javulást mutat.

Ezen részvények között olyan vállalatok vannak, mint a CBS, a Snap-On, a Kohl's, az Urban Outfitters vagy a TCF Financial. Kiemelték, a Kohl's például 27 százalékot erősödött az elmúlt három hónapban, míg az Urban Outfitters részvénye egészen 48 százalékot ralizott.

Így jön a felfutás

A Goldman jóslata mögött az áll, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén már háromszor csökkentett kamatot annak érdekében, hogy ellensúlyozza a gazdasági növekedés lassulását. A banknál pedig arra számítanak, hogy a lazább monetáris politika hatására a vártnál sokkal erősebb lesz a 2020-as teljesítmény.

Mi több, az elemzők szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háború is enyhülni fog, melynek negatív hatásai eddig lehúzták a pénzügyi piacokat.

A Goldman véleménye szerint a vámháború már fokozódik tovább, és az amerikai GDP-re gyakorolt kedvezőtlen hatás enyhülni fog a következő időszakban. Ehhez jön még, hogy a pénzintézet szerint olyan tényezők is segítik majd a növekedést, mint az olajár stabilitása vagy a sztrájk befejeződése a General Motorsnál.