Egész éves üdülőparadicsommá varázsolják a Balatont

balaton,füred
Vágólapra másolva!
Ugyan már nem áll le az élet a Balatonon a nyári időszakot követően, de a szezonalitás hatásai továbbra is érezhetők a térségben. Számos fejlesztésnek köszönhetően az indián nyár, az őszi hétvégék egyre kedveltebb célpontjának számító desztináció, néhány év múlva akár egész éves üdülőparadicsommá válhat.
Vágólapra másolva!

Az ország második legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Balaton, gasztronómiai, kultúrtörténeti és táji értékeivel kiemelt jelentőséggel bír az ország idegenforgalmának tekintetében. Közép-Európa legnagyobb édesvizű tavaként népszerű fürdőhely: kellemes hőmérsékletű vizével, a táj kedvező klimatikus adottságaival a teljes nyári szezonban a belföldi üdülések egyik legkedveltebb úticélja.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben dolgozta ki a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programot, amely minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja.

A program szálláshelyfejlesztési konstrukciójának keretében országosan a kereskedelmi szálláshelyek 30 ezer szobája újulhat meg 2030-ig - foglalja össze a Hello Vidék.

Balatonfüred madártávlatból Forrás: redphoto.hu / Facebook.com

A Balatonra fókuszálva az MTÜ előkészítette és koordinálta a balatoni strandok fejlesztése konstrukciót:

38 település 55 önkormányzati strandja több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A beavatkozások jellemzően infrastrukturális vagy szezonhosszabbító fejlesztések (vizesblokk téliesítése, szaunavilág, medencék létesítése, rendezvénytér kialakítása), ám akadtak köztük családbarát szolgáltatásokat megvalósító projektek és a szabadidősportok feltételeinek javítását célzó újítások is.

Forrás: Police.hu

A négyévszakos tóparti kínálat erősítését célozta a balatoni kalandparkok fejlesztésére 2017 novemberében megjelent konstrukció,

amelyre 2018. január 15-ig lehetett pályázni. Az élményparkok a Balaton legerősebb nem szezonális, évszaktól független attrakciói, amelyek a strandok után a legnagyobb látogatószámot generálják, így fejlesztésükkel erősíthető a turisztikai térség elsődleges fejlesztési célja, az egész éves vízparti kínálat kialakítása.

A Kisfaludy Program legújabb konstrukciója a kikötők építésére és bővítésére irányul.

Négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan 5-8 projektet fognak támogatni. A cégek és önkormányzatok 2019. november 15-től december 16-ig pályázhatnak minimum 100 millió, maximum egymilliárd forint támogatásra, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük. A programban megvalósuló projektekkel szemben elvárások az évi 360 napos nyitvatartással a szezonalitás oldása és a fenntartható működéshez kapcsolódóan olyan hálózat (e-kikötők) kialakítása, amely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására.