Egyetlen látványos ábrán a világ országainak adóssága

dollár, USD, valuta
Stacks of one hundred US dollar banknotes, illustration.
Vágólapra másolva!
Látványos infografikát mutatott be a Visual Capitalist a világ kormányzati adósságairól és ezek országokra vetített százalékos arányáról. Kiderült az is, két évtized alatt többszörösére emelkedett az államok tartozása.
Vágólapra másolva!

Két évtizede nagyjából 20 ezer milliárd dollárra rúgott a világ országainak kormányzati tartozása. Most viszont, 2019-re, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint a világ adósságállománya minden korábbinál magasabbra,

eddig soha nem látott történelmi mértékre ugrott.

Eszerint a globális kormányzati tartozások mértéke, elérve a világgazdaság GDP-jének 82 százalékát,

69,3 ezer milliárd dollárra nőtt.

Egyáltalán nem biztos, hogy ezt a bődületes számot van értelme forintra váltani, de ha megtesszük, akkor nagyjából 21 ezer, szorozva ezerrel, milliárd forintot kapunk.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

Ha ezt a felfoghatatlan számot vizuálisan ábrázolva lebontjuk a világ országaira, akkor azt látjuk, hogy a világ legtöbb tartozást felhalmozó országa továbbra is az Egyesült Államok, mely egymaga a végösszeg közel harmadát, 21 ezer millárd dollárt tudhat magáénak.

Egészen pontosan, a november 12-i közlés szerint ennyit: 23.015.089.744.090,63 dollárt.

Ez az elsőre ijesztő szám természetesen kontextus nélkül valóban az maradhat, ám közben nem szabad elfeledkezni arról, hogy az USA jelenleg továbbra is a világ vezető gazdasága, a globális GDP jelentős hányadáért felel. Adósságállománya saját GDP-jének 104 százaléka, ami ekkora gazdaság esetében kezelhető arányt jelent. Hasonlóképp Japán rekordmértékű, saját GDP-jéhez képest 237 százalékos adósságállományánál tudni kell, hogy ennek jelentős része belföldi adósság, ami lényegesen csökkenti az ország gazdasági kiszolgáltatottságát.

Lássuk tehát, hogyan oszlik meg ez a hatalmas szám az országok között!

Az ábrán ott van Magyarország is, de csak alig észrevehetően, hiszen Magyarország a világ teljes állami adósságállományából mindössze 0,2 százalékkal veszi ki a részét:

A világ adósságállományának megoszlása országok szerint Forrás: Visual Capitalist/Origo

További érdekesség, hogy

a globális adósság 90 százaléka Észak-Amerika, Ázsia csendes-óceáni térségeire, valamint Európára koncentrálódik.

Afrika, Dél-Amerika és a világ többi része a teljes adósság alig 10 százalékáért felel.

Sorrenben pedig az első három helyen álló ország adósságállományukat tekintve:

  • Az Egyesült Államok a GDP-je 104,3 százalékát kitevő, 21.465 milliárd dollárra rúgó adósságával a világ teljes adósságának 31 százalékáért felel.
  • Japán GDP-je 237 százalékával, 11.788 milliárd dollárral, 17 százalékot hasít ki a tortából.
  • Kína a harmadik, mely GDP-je 50,6 százalékának mértékéig van eladósodva, 6.764 milliárd dollárral, a globális adósságállomány 9,8 százalékát görgetve.