Heteken belül újabb autópályát adnak át Magyarországon

M1 kamion autópálya
Vágólapra másolva!
A fejlesztéseknek köszönhetően több fontos nemzetközi gyorsforgalmi útvonal bővül vagy létesül hazánkban Dél-Európa és a Balkán felé. December közepén átadják az M70-est, a balatoni sztráda Szlovénia felé vezető ágát, és jó ütemben épül az M44-es, amely az erdélyi Nagyszalonta felé kínál majd négysávos kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Míg korábban az M1-es autópálya jelentette a kapcsolatot számunkra a nyugati országok felé, jelentősen változott a helyzet, amióta Szlovéniában elkészült Pince és Koper között az autópálya, amelyen – az M7-esen át – a legrövidebb úton juthatnak el a magyar utasok és áruk az olasz tengerpartra és a tengeri kikötőkhöz - írja a Magyar Nemzet.

Ennek az útvonalnak van egy szakasza, sajnos éppen Magyarországon, amely mintegy tíz kilométeren át szembeforgalmú, vagyis kétszer egy sávos. A nagy teherautó-forgalmat bonyolító útvonal emiatt kiemelten balesetveszélyes, szerencsére már nem sokáig.

December közepén ugyanis befejezik az M70-es autópálya építését a szlovén–magyar határig, eközben megkezdték a Zalaegerszeg-Rédics–Lendva vasútvonal hazai szakaszának tervezését is.

Az építkezés befejezésével kétszer két sávos utat adnak át a forgalomnak.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) azt közölte, hogy az év végére fejeződhet be a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak autópályává szélesítése. A beruházás tartalmazza a magyar–szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közművek, illetve létesítmények megépítését, továbbá a bal pályán meglévő kilenc híd összekötését a jobb pályán kialakítandó hídszerkezetekkel. A jobb oldali pályaszakasz kialakításával együtt a Mura folyó árvízvédelmi töltésszakaszának átépítését is elvégezte a kivitelező – közölte a NIF.

Forrás: Tevan Imre - Origo

De nemcsak Dél-Európa felé bővülnek a gyorsforgalmi kapcsolataink, hanem Erdély, valamint a Balkán felé is.

Hatvanszázalékos készültségnél tart az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Békéscsaba közti, 17,6 kilométeres szakasza mintegy 41,4 milliárd forintból. A négysávos szakasz kivitelezése 2018 februárjában indult el, és átadására várhatóan a 2021. januári határidő előtt sor kerülhet.

Az összesen 95 kilométeresre tervezett M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres szakaszát Kondoros és Tiszakürt között október elején már átadták.

Jelenleg zajlik a Kecskeméthez közeli Tiszakürt–Lakitelek szakasz építése is, és még idén szeretnének eredményt hirdetni a Lakitelek–Szentkirály közti öt kilométeres szakaszra kiírt közbeszerzési pályázaton.