A Coca-Cola ausztráliai és csendes-óceáni térségben működő leányvállalata, hatalmas műanyag-feldolgozó üzemet létesít a kenguruk földjén, számol be arról egy helyi lap.

Az italgyártó a francia Veoliával közösen építi az üzemet, amely a PET-palackok feldolgozására koncentrál majd, hogy a cég ezzel is csökkentse a környezetet érintő műanyagterhelést.

Az ausztrál leányvállalat, a Coca-Cola Amatil, a tervek szerint már 2019 végére minden 10 palackból hetet újrahasznosított anyagokból állít elő.

IllusztrációForrás: AFP/Mohd Rasfan

A vállalat ügyvezető igazgatója a Sydney-ben tett bejelentés kapcsán elmondta, az újrahasznosított műanyagot jelenleg más országokból - elsősorban Tajvanról - szerzik be, és azt szeretnék, ha a saját üzem építésével ez megváltozna.

A projekt jelenleg az előkészítés fázisában van, az italgyártó és a francia partnercég közös munkacsoportban vizsgálja meg a tervezett üzemmel kapcsolatos gazdaságossági kérdéseket. A Coca-Colánál elmondták, pontos menetrend még nincs, de semmiképpen sem években, legfeljebb hónapokban gondolkodnak a megvalósítással kapcsolatban.

A leendő feldolgozó telephely minden bizonnyal hozzájárul Ausztrália és a térség szemétgondjainak enyhítéséhez. Emlékezetes, hogy a közelmúltban Kína, majd Indonézia is úgy döntött, többé nem veszi át a fejlett országok hulladékát, így azoknak maguknak kell gondoskodniuk annak kezeléséről. Ez a fejlemény pedig Ausztráliát is érzékenyen érintette, hiszen az ország hulladékának jelentős részét eddig más országokba küldte.