Újrahasznosításra sürgetik a briteket karácsonykor

2019.11.21. 19:46

A brit családok nagy része nyomtatott és fényes papírba csomagolja a karácsonyi ajándékokat, amik szinte mindegyike tartalmaz műanyagot. A szigetország egyik vezető hulladékkezelő cége szerint újrahasznosított papírba kellene ezentúl az ajándékokat csomagolni – írja a Reuters.

A Business Waste hulladékkezelő 1100 családot kérdezett meg karácsonyi szokásaikról. Az adatokból kitűnik, hogy a britek az ünnepi időszakban hatalmas mennyiségű, nem újrahasznosított műanyag hulladékot termelnek. A cég továbbá hangsúlyozta, hogy az embereknek szerényebb, házi készítésű helyettesítőket kellene használniuk.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A legtöbb ajándékcsomagoló papír tartalmaz némi műanyagot, hogy fényes legyen a felülete" – nyilatkozta a cég egyik munkatársa.

A britek által a karácsonyi időszakban kidobott csomagolópapír 360 ezer kilométer távolságig terjedne, vagyis csaknem elérne a Holdig.

Az ünnepi szezonban több műanyag hulladék keletkezik, mint az év bármely szakában, aminek nagy része hulladéklerakókba kerül vagy elégetik. Mindez borzalmas pénz, erőforrás és energiapazarlás" – összegezte Mark Hall, a Business Waste szóvivője, hozzátéve hogy a nyomtatott karácsonyi csomagolópapír helyett újrahasznosított csomagolót vagy sima barna papírt érdemes használni.

IllusztrációForrás: MTI/Justin Lane

Az elemzők szerint a rossz fogyasztói szokások, az egységes újrahasznosítási infrastruktúra hiánya és a technológiai hiányosságok világszerte akadályozzák a hulladék és a szennyezés csökkentésére irányuló komoly erőfeszítéseket. A globális közvélemény figyelmének felkeltéséhez a műanyag hulladékok által okozott környezeti károkkal kapcsolatban ugyanakkor olyan hírességek is hozzájárultak, mint az ismert brit természettudós, David Attenborough.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: