Házilag is mérhető az istállók levegőminősége

2019.11.22. 06:04

Egy új eszköz lehetővé teszi, hogy az állatok tartási körülményeit, illetve az istállók levegőjének minőségét rövid- és hosszú távon is nyomon lehessen követni.

A DIAGNO-PEEK nevű műszerhez, mely elfér egy bőröndben, az istálló levegőjét mérő érzékelő és egy érintőpad csatlakozik. Miután elindult a LoRAWAN és a Bluetooth technológiákon alapuló mérés, a készülék folyamatosan méri és tárolja a szenzoroktól érkező adatokat.

Sokféle levegő tulajdonságot mér egyszerre, mint például szén-dioxidot, ammóniát, kén-hidrogént, hőmérsékletet, páratartalmat, a léghuzatot, vagy a levegőben szálló port mennyiségét.

A műszert kifejezetten a gazdáknak és az állattartó szakembereknek fejlesztették ki, akik tartósan nyomon szeretnék követni az istállók levegőminőségét, de egy-egy alkalmi mérésre is tökéletesen alkalmas a berendezés.

Az istállók levegőjének minősége ma már egy bőröndnyi műszerrel folyamatosan is mérhetőForrás: RIA Novosti/Vitaliy Timkiv

Az állattartási körülményeket, illetve a levegőminőséget jelző adatokat egy táblázaton keresztül lehet elérni, mely egy kapcsolódó tabletre tölthető át. Ez lehetővé teszi, hogy a gazda további információkat kapcsolhasson a mért értékekhez.

A DIAGNO-PEEK a legújabb adatelemző technológiákat használja, és mesterséges intelligenciával működik. Mindez lehetővé teszi, hogy az adatokat és a külön bevitt információkat összekapcsolják és együttesen elemezzék.

Forrás: Magyarmezőgazdaság.hu