Körülbelül egymillió hibás óvszert találtak egy országban

violet condom Adolescence Latex Pocket Jeans Healthy Lifestyle Control Risk Red Lifestyles Condom Contraceptive violet condom packed in jeans pocket
violet condom packed in jeans pocket
Vágólapra másolva!
Valószínűleg minden idők egyik legnagyobb óvszervisszahívását éli meg Uganda, ahol bebizonyosodott, minőségi hibás, egyébként biztonságosként hirdetett termékek kerültek forgalomba. A nem mindennapi esetről az Africanews számol be.
Vágólapra másolva!

Aggodalom söpör végig Ugandán - melynek az online közösségi felületeken jól látható jelei vannak - amiatt, hogy az ország illetékes nemzeti hatósága megerősítette, a "Life Guard" márkanév alatt forgalmazott óvszerek között nagy mennyiségben vannak minőségi hibás termékek. A gyógyszerészeti hivatal egész pontosan azt közölte, hogy az óvszerek megbuktak a minőségi teszteken, mivel "lyukakat" és "sérüléseket" tartalmaznak. A termékeket visszahívták.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyit értékesítettek illetve osztottak ki a hibás árukból, melyeket egy indiai vállalat, az MHL Healthcare gyártott. Annyi kiderült, hogy

a problémás termékek idén áprilisában készültek és szavatossági idejük lejárta 2024 április hónap.

Egy nemzetközi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó civil szervezet, a Marie Stopes szerint, két nagy szállítmánynál merült fel kifogás, ezek mindegyike nagyjából 400 ezer darab óvszert tartalmaz.

A korábbi jelentések még a milliót is meghaladó darabszámról szóltak, ám a vizsgálatot lefolytató hatóság szóvivője is megerősítette, hogy az "1 millió alatt van."

Az említett, a gyártóval kapcsolatban álló civil szervezet szerint a LifeGuard termékek szigorú minőségi protokollok szerint készülnek, és a két hibás árukészlet szerencsétlen véletlen eredménye, melyek nem felelnek meg a minőségi teszteken. A Maria Stopes a legnagyobb, szexuális egészséggel foglalkozó civil szervezet Ugandában.

Az ugandai polgárok aggodalma a forgalomba került hibás óvszerek miatt érthető. Az UNAIDS jelentése szerint az országban rengetegen, mintegy 1,4 millióan hordozói az AIDS kialakulásáért felelős HIV vírusnak. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint, a kelet-afrikai országban tavaly 53 ezerrel nőhetett a fertőzöttek száma.