Valószínűleg minden idők egyik legnagyobb óvszervisszahívását éli meg Uganda, ahol bebizonyosodott, minőségi hibás, egyébként biztonságosként hirdetett termékek kerültek forgalomba. A nem mindennapi esetről az Africanews számol be.

Aggodalom söpör végig Ugandán - melynek az online közösségi felületeken jól látható jelei vannak - amiatt, hogy az ország illetékes nemzeti hatósága megerősítette, a "Life Guard" márkanév alatt forgalmazott óvszerek között nagy mennyiségben vannak minőségi hibás termékek. A gyógyszerészeti hivatal egész pontosan azt közölte, hogy az óvszerek megbuktak a minőségi teszteken, mivel "lyukakat" és "sérüléseket" tartalmaznak. A termékeket visszahívták.

Képünk illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Perytskyy/Perytskyy

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyit értékesítettek illetve osztottak ki a hibás árukból, melyeket egy indiai vállalat, az MHL Healthcare gyártott. Annyi kiderült, hogy a problémás termékek idén áprilisában készültek és szavatossági idejük lejárta 2024 április hónap.

Egy nemzetközi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó civil szervezet, a Marie Stopes szerint, két nagy szállítmánynál merült fel kifogás, ezek mindegyike nagyjából 400 ezer darab óvszert tartalmaz.

A korábbi jelentések még a milliót is meghaladó darabszámról szóltak, ám a vizsgálatot lefolytató hatóság szóvivője is megerősítette, hogy az "1 millió alatt van."

Az említett, a gyártóval kapcsolatban álló civil szervezet szerint a LifeGuard termékek szigorú minőségi protokollok szerint készülnek, és a két hibás árukészlet szerencsétlen véletlen eredménye, melyek nem felelnek meg a minőségi teszteken. A Maria Stopes a legnagyobb, szexuális egészséggel foglalkozó civil szervezet Ugandában.

Az ugandai polgárok aggodalma a forgalomba került hibás óvszerek miatt érthető. Az UNAIDS jelentése szerint az országban rengetegen, mintegy 1,4 millióan hordozói az AIDS kialakulásáért felelős HIV vírusnak. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint, a kelet-afrikai országban tavaly 53 ezerrel nőhetett a fertőzöttek száma.