Rendkívül veszélyes mobiltelefonos átverés terjed

telefon kézben, mobiltelefon
Vágólapra másolva!
Egy újjáéledő bűncselekmény típusra hívja fel a figyelmet a rendőrség. A dolog lényege az, hogy csalók megcsengetnek minket telefonon, és ha visszahívjuk őket, akkor akár több 100 ezer forintos költségünk keletkezhet. Hasonló csalásokra már korábban is volt példa, az utóbbi időben azonban ismét több helyről érkezett információ ilyen jellegű hívásokról. 
Vágólapra másolva!

Európában már több ilyen eset történt, és nálunk is próbálkoznak a csalók. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és azt mindjárt kitörli, abban az esetben további következménye nem lesz a dolognak. Viszont ha felhívja a csalók által használt számot, az sokba kerülhet neki.

A veszélyes hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394.

Forrás: Pixabay/Tero Vesalainen

Az Origo egy rendszeres olvasója a napokban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nemrégiben egy nem fogadott hívást jelzett a készüléke a +393193260045-ös telefonszámról, amit mit sem sejtve visszahívott, és mint később, a mobiltelefonszámla megérkezésekor kiderült, ezzel az egy hívással mintegy 600 ezer forintos költsége keletkezett. Szakértők a történtekkel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy ha visszahívjuk ezeket a számokat, sok esetben nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, így óriási összegek jelenhetnek meg a telefonszámlánkon. Úgyhogy nem árt a fokozott óvatosság.