A Monsanto agrokémiai társaság a vádak szerint még 2014-ben tiltott növényvédő szerekkel permetezett Hawaiin – írja az ABC News.

A hosszú vizsgálatok után a céget most találta bűnösnek a bíróság. A Monsanto beleegyezett abba, hogy 10 millió dollárt fizet a jogellenesen tárolt növényvédő szer miatt, amit veszélyes hulladéknak minősítettek.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

A most megítélt összegből 6 millió dollár a pénzbüntetés, míg 4 millió dollárt a helyi közösségnek kell kifizetnie.

Az ügyészek megállapodtak abban, hogy nem indítanak vádat a Monsanto ellen, ha az betartja a megállapodást, valamint az Egyesült Államok környezetvédelmi törvényeit.

A mi felelősségünk a mezőgazdasági termékek biztonságos használata és a hulladék megfelelő kezelése. Komolyan vesszük a feladatunk és teljes felelősséget vállalunk tetteinkért"– mondta Darren Wallis, a Bayer észak-amerikai kommunikációs alelnöke.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A tiltott rovarirtószert a vállalat a kukorica vetőmagjánál és a kutatási növényeknél használt Hawaiin.

A Monsanto elismerte, hogy használták a szert, annak ellenére, hogy tudták, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség már 2013-ban betiltotta azt. Ráadásul a társaság utasította az alkalmazottakat, hogy a permetezés után 7 nappal térjenek vissza a mezőre, annak ellenére, hogy 31 napig be sem lett volna szabad belépni a területre.