Összeomlott a világ legjobban teljesítő részvénye

2019.11.22. 15:00

Lényegében egy szempillantás alatt eltűnt a világ legjobban teljesítő részvényének teljes értéke. A márványbányászatban utazó kínai vállalat teljesítménye azonban eddig is igen homályos volt, de az izgalmakat csak tovább fokozta a mostani összeomlás.

Egyetlen nap alatt 98 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén a kínai ArtGo Holding márvány-bányászati cég részvényárfolyama. Az összeomlás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az MSCI úgy döntött, nem veszi fel a vállalatot az indexeibe. A befektetői pánik eredményeként több mint 5 milliárd dollárnyi értéket veszített a cég, szinte egy szempillantás alatt – írja a CNBC.

Az ArtGo Holdings jelentősége azonban abban áll, hogy a beszakadása előtt az övé volt a világ legjobban teljesítő részvénye. A papír ugyanis ebben az évben 3800 százalékot emelkedett.

A MSCI elutasító döntése viszont azt követően érkezett, hogy a The Wall Street Journal lehozott egy cikket, amelyben a „rejtélyes márványbuborékról" értekeztek. Az írásban a lap rámutatott, hatalmas szakadék van az ArtGo valódi teljesítménye és a részvényárfolyama között. Kiemelték, miközben idén egyáltalán nem emelkedett érdemben a márvány iránti kereslet, a cég papírja mégis elképesztő erősödést produkált.

Az ArtGo Holdings részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Más szóval, eléggé úgy tűnik, hogy tisztán spekulatív kereskedésről volt szó, amelynek semmi köze nem volt az ArtGo fundamentális teljesítményéhez. Ezt pedig a globális indexeket üzemeltető MSCI nem díjazta.

A Wall Street Journal tézisét támasztja alá az is, hogy miközben az ArtGo bevételei idén, éves bázison, 56 százalékot zuhantak, a papírt ez sem rázta meg, és még tovább emelkedett az árfolyam – ami normális esetben merőben szokatlan jelenség.

A vállalat tőzsdei értékeltségét mérő ár-bevétel ráta egyébként az összeomlás előtt még a 73-as szinten állt, majd hirtelen lezuhant egészen 1,51-ig – derül ki a FactSet adataiből.

A CNBC kereste az MSCI és az ArtGo képviselőit is, de míg előbbinél nem kívántak nyilatkozni, addig a kínai vállalatot nem sikerült elérni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK