Megbukott a robotizált gyár, ismét munkásokat toboroz a sportszergyártó

Adidas, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
10. Adidas
Vágólapra másolva!
Az Adidas bezárja a német és az amerikai "Speedfactory" névre keresztelt robotizált cipőgyárát és azokat Vietnámba, illetve Kínába költözteti és automatizálás helyett ismét emberek végzik majd a munkafolyamatok jelentős részét. Mindkét gyár rendkívül veszteségesen üzemelt, a robotok drágán termeltek és lassan lehetett őket átprogramozni, ha új modellt kellett gyártatni velük - írja a Figyelő.
Vágólapra másolva!

Az Adidas német és amerikai "gyorsgyárai" a kínai munkaerő drágulása és az egyre fejlődő robottechnológia miatt építették meg közel négy éve.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke-Christian Dittrich

A cég a 3D nyomtatás és az automatizálás segítségével akarta gyorsabbá tenni a termelést, ez azonban úgy tűnik nem sikerült, mert most mindkét üzem bezár, a gyárakat pedig Kínába és Vietnámba költöztetik.

Az alapkoncepció, miszerint gyors tömeggyártást lehet elérni a robotizálás segítségével, szintén megbukott, mert 2016 óta csupán egy-egy millió cipő készült a két Speedfactory-ban.

A Figyelő szerint a vártnál sokkal nagyobbak lettek az Adidas termelési költségei, ha pedig ez nem lett volna elég, a gyorsgyár még kifejezetten lassú is volt. Ugyan igény lett volna a nem robotok készítette kis sorozatú és nem Ázsiából milliószám érkező cipőkre, azonban a rendkívül drága gépekkel egyszerűen nem érte meg helyettesíteni az emberi munkaerőt.