Eldőlt a világ egyik legkülönlegesebb gyémántjának a sorsa

2019.11.22. 11:25

Az orosz bányavállalat, az Alrosa bejelentette, saját, egyedi leleteket tartalmazó kollekciójukban helyezik el a nemrégiben megtalált matrjoska-gyémántot - írja a Mining.com.

Ahogy az Origo arról beszámolt, október elején különleges lelet hozta lázba a gyémántipar szereplőit: egy jakutföldi bányából előkerült a matrjoska-gyémánt, egy korábban soha nem látott drágakő, melynek belső magját egy másik, teljes értékű gyémánt öleli körül. A belső mag pedig a köré képződött gyémánt belsejében szabadon mozoghat.

Képünk illusztráció, a matrjoska-gyémántról készült rövid videót a cikk végén tekintheti meg!Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az Alrosa most bejelentette, a minden tekintetben különleges és egyedi leletet nem dobja piacra, hanem saját gyűjteményében helyezi el. A cég kollekciójában több év egyedi találatai vannak, többek között koponya formájú vagy épp focilabdát idéző nyersgyémántokkal. Ezek közé kerül az egyébként nem túlságosan nagy, de egyedi kettős drágakő.

A vállalat saját geológiai kutatórészlegének munkatársai tovább vizsgálják a különleges követ. Több elméletet állítottak már föl kialakulására nézve, ezek közül a legvalószínűbb az, hogy a belső mag és a külső köpeny együttesen fejlődött, több mint 800 millió évvel ezelőtt.