Eldőlt a világ egyik legkülönlegesebb gyémántjának a sorsa

Jakutföld, a gyémánt hazája
Mirnij, 2019. július 3. A 2019. június 19-i képen nyersgyémántot mutat egy dolgozó az Alrosa orosz gyémántipari társaság központjában, a jakutföldi Mirnijben. A Mirnijnél levő 525 méter mély és 1200 méter széles külfejtés, a Mir (Béke) a bolygó felszínének egyik legnagyobb mesterséges mélyedése. A 2001-ben bezárt bányát az Alrosa 2009-ben újranyitotta felszín alatti kitermelésre. Az Alrosa az oroszországi gyémánt 95 százalékát, világszinten pedig a gyémántkitermelés 27 százalékát adja. A mintegy 37 ezer embert foglalkoztató vállalat jelenleg 12 kimberlitkürtőnél és 16 üledékes lerakódásnál végez kitermelést Jakutföldön és az Arhangelszki területen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Vágólapra másolva!
Az orosz bányavállalat, az Alrosa bejelentette, saját, egyedi leleteket tartalmazó kollekciójukban helyezik el a nemrégiben megtalált matrjoska-gyémántot - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, október elején különleges lelet hozta lázba a gyémántipar szereplőit: egy jakutföldi bányából előkerült a matrjoska-gyémánt, egy korábban soha nem látott drágakő, melynek belső magját egy másik, teljes értékű gyémánt öleli körül. A belső mag pedig a köré képződött gyémánt belsejében szabadon mozoghat.

Képünk illusztráció, a matrjoska-gyémántról készült rövid videót a cikk végén tekintheti meg! Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az Alrosa most bejelentette, a minden tekintetben különleges és egyedi leletet nem dobja piacra, hanem saját gyűjteményében helyezi el.

A cég kollekciójában több év egyedi találatai vannak, többek között koponya formájú vagy épp focilabdát idéző nyersgyémántokkal.

Ezek közé kerül az egyébként nem túlságosan nagy, de egyedi kettős drágakő.

A vállalat saját geológiai kutatórészlegének munkatársai tovább vizsgálják a különleges követ. Több elméletet állítottak már föl kialakulására nézve, ezek közül a legvalószínűbb az, hogy a belső mag és a külső köpeny együttesen fejlődött, több mint 800 millió évvel ezelőtt.