Újabb üzletházat adtak el Magyarországon

Köki terminál, riport, csődeljárás
Vágólapra másolva!
Az Adventum International alapkezelő megvásárolta a 66 ezer négyzetméteres KÖKI Terminál bevásárlóközpontot az Adventum Quartum befektetési alap számára.
Vágólapra másolva!

A KÖKI Terminál stratégiailag kiváló helyszínen helyezkedik el Kőbánya-Kispest kiemelt csomópontján, amely Budapest egyik legfontosabb intermodális központja a X., XIX. és XVII. kerületek vonzáskörzetében. A csomópont elérhető metróval, vonattal, busszal és villamossal, mindemellett könnyen megközelíthető innen a Budapest Airport és az M0 körgyűrű - jellemzi bevásárlóközpont adottságait a realista.hu.

A 2011-ben átadott bevásárlóközpontban 60 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és hatezer négyzetméternyi irodaterület áll a bérlők rendelkezésére. A neves márkák között említhető az OBI, a Tesco, a Müller, a H&M, a C&A, az Euronics és a Hervis. Jelenleg több mint 19 millió ember közlekedik az intermodális csomóponton éves viszonylatban, amelyet autóval körülbelül fél óra alatt akár kétmillió ember is elérhet az otthonából.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

A tranzakció újabb mérföldkövet jelent az Adventum számára, amellyel kapcsolatban Bárány Kristóf, az Adventum International alapító partnere kiemelte, hogy

ez 2019-ben Magyarország legnagyobb kiskereskedelmi befektetése.

Az akvizíció egyben az Adventum Quartum zászlóshajó projektje Magyarországon, hiszen a bevásárlóközpontot 6 milliárd forintból meg is fogják újítani.

A 2006-ban alapított Adventum Group befektetési alapkezelő társaság kelet- és közép-európai ingatlanbefektetésekre összpontosít, mindeddig 1,5 milliárd euró összértékű beruházást hajtott végre a régióban. A KÖKI Terminál az Adventum Quartum ingatlanalap harmadik felvásárlása fél év alatt, így a kezelt eszközök nagysága elérte a 100 ezer négyzetméternyi bérelhető területet.

A KÖKI bevásárlóközpontról

A KÖKI Terminál eddigi története során számos nehézséggel szembesült. Az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. 2005 végén vette át a projektet a Raiffeisen Evolutiontól, amikor még az ingatlanpiac dübörgött Magyarországon is.

A kivitelezést 2008-2010 között a válság kellős közepén indították, amely már a kezdetkor determinálta is a bevásárlóközpont működését.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

A krízist követően az ingatlanegyüttes konszolidálta a tevékenységét, még ha az eredeti terveknek megfelelő pozíciót nem is tudott betölteni a budapesti kiskereskedelmi életben.

Azonban a bíróság 2012 végén megállapította a tulajdonos R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolást. Sokáig nem sikerült eladni, volt olyan időszak, amikor 27 milliárdért kínálták a 40 milliárdból felépült plázát, de a legmagasabb ajánlat is csak 8 milliárd volt. Később egy magyar nagyvállalkozó érdekeltségébe került a bevásárlóközpont, mostantól pedig az Adventum Quartum portfólióját gazdagítja.