Megmutatjuk, mennyi pénzt hagyunk mostantól év végéig a kasszáknál!

ajándék karácsony
Couple shopping for Christmas decorations
Vágólapra másolva!
Kezdődik az ünnepi szezon, a kiskereskedelemben már készülnek az év végi rohamra, melynek forgalma az előzetes várakozások szerint jócskán túlszárnyalja még a tavalyit is - derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.
Vágólapra másolva!

A több piacvezető internetes áruház által már november utolsó előtti péntekjére meghirdetett black friday vásárlócsalogató marketingakcióval hivatalosan is megkezdődött az év legforgalmasabb időszaka a kiskereskedelemben.

Idén több mint 1200 milliárd forintos forgalommal számol az egész évben bővülő piac.

Az áruházak több száz szezonális munkás bevonására készülnek a következő hetekben, miközben akad olyan üzlet, amelyben a szűkös munkaerő miatt már novemberben is előfordult áruhiány. Ráadásul idén karácsonykor egyhuzamban hat napot pihenhet a lakosság, a kereskedelmi szövetség szerint viszont akkor sem kell tartani attól, hogy nem lesz nyitva tartó bevásárlóhely az országban.

A kellő számú alkalmazott hiánya nemcsak az év végén különösen leterhelt munkavállalóknak, hanem a kereskedőknek is nehézséget, akár veszteséget is okoz, novemberben például már előfordult olyan forgalmasabb nap, hogy létszámhiány miatt nem tudták időben újratölteni a polcokat a nyitvatartás alatt, emiatt alapvető termékeket hiányoltak a vevők.

Harmadik éve küzd jelentős munkaerőhiánnyal a terület, a statisztikák szerint nagyjából hatezer munkavállaló hiányzik, az idén ugyanakkor nem romlott tovább a helyzet a tíz százaléknál magasabb átlagbér-emelkedés miatt – mondta a lap megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kifejtette:

Mára nem csupán az e-kereskedelemben, hanem a hagyományos üzletekben is megindult az idei karácsonyi bevásárlási szezon, amikor nagyon erős forgalomra számítanak a cégek. Csak decemberben több mint 1200 milliárd forintot költhet a lakosság, és

az idei eddigi tendenciák alapján kifejezetten az ajándékozásra fordított összegek is magasabbak lesznek a tavalyinál.

Mint mondta, felkészültek a piaci szereplők a rohamra, például hetek óta toborozzák a szezonális kisegítő munkaerőt, akik között a nyári időszakkal szemben ilyenkor jellemzően kevesebb a diák, viszont egész évben általánosan több a nyugdíjas munkavállaló.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Hangsúlyozta, a munkaadói oldalról zavartalannak ígérkezik az élénk értékesítési időszak lebonyolítása, a boltokban minden napra megszervezik a munkát, a logisztikát, az árubeszerzéseket, holott a fogyasztói lendület nem csupán a bronz-, az ezüst- és az aranyvasárnap hétvégéin, hanem remélhetőleg az egész hónapban száguldani fog.

A főtitkár szavai szerint ezzel együtt nem kell attól tartani, hogy áruhiány vagy akadozó ellátás fordulna elő bármely, napi fogyasztási cikket kínáló üzletben, mert

még a naptár szerint járó munkaszüneti vagy pihenőnapokon is lesz olyan bolt, amelyikből pótolni lehet az otthonról kifogyott készletet.

Ráadásul a szabályok alapján az idén karácsonykor egyhuzamban hat napot pihenhetnek majd a családok, ám a megszokottól eltérő nyitvatartási időben is folyamatos lesz a hazai ellátási lánc működése. Ugyan az ajándékboltok zöme zárva lehet, nem fordulhat elő sehol az országban, hogy az alapvető élelmiszerekhez nem jut hozzá a helyben lakó vagy éppen turistaként jelen lévő vásárló – mondta.