Richter: negyedszázados sikertörténet a tőzsdén

embléma ÉPÜLET épületfotó este esti felvétel esti kivilágítás FOTÓ FOTÓTÉMA gyár gyógyszergyár kémiai kutatólaboratórium KÖZTERÜLET laboratórium NAPSZAK SZIMBÓLUM utcai lámpa
Budapest, 2016. február 17. A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár kémiai kutatólaboratóriuma esti kivilágításban a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt, 1994 novemberében vezette be részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) a Richter Gedeon Nyrt. A társaság részvényeinek árfolyama a bevezetés óta 44-szeresére emelkedett, ami nem csak a hazai tőzsde, hanem a magyar gazdaság szempontjából is egyedülálló sikertörténetnek bizonyult. Az elmúlt két és fél évtizedben a cég olyan innovatív multinacionális vállalattá nőtte ki magát, amely ipartörténetet írva, partnere révén az amerikai piacra is be tudott vezetni egy azóta is rendkívüli sikernek örvendő originális készítményt. Mindemellett a cég globálisan is meghatározó szereplővé tudott válni a nőgyógyászatban, és a közelmúltban saját fejlesztésű készítménnyel is belépett a gyógyszeripar leggyorsabban fejlődő szegmensébe, a biologikumok piacára.
Vágólapra másolva!

Két és fél évtizeddel ezelőtt, 1994. november 9-én kezdődött meg a tőzsdei kereskedés a Richter Gedeon Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén 1330 forintos bevezetési áron, amely a 2013-as 1:10 arányú részvényfelosztást (splitet) követően, a részvényfelosztás utáni árfolyamon 133 forintnak felel meg.

Bevezetése óta a vállalat papírjai a BUX index harmadik legnagyobb súlyú részvényévé váltak, a Richter értéke az aktuális tőzsdei árfolyamon mintegy 1100 milliárd forint.

A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár kémiai kutatólaboratóriuma esti kivilágításban a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton Forrás: MTI/Róka László

A tőzsdére lépés óta a vállalat részvényeinek árfolyama 44-szeresére, az egy részvényre jutó osztalék pedig a 16,7-szeresére (100 forint) nőtt, a cég eddig összesen 232,5 milliárd forintnyi osztalékot fizetett törzsrészvényei után. A BUX-kosárba 1998. november 20-ától került be a társaság.

Nemcsak a tőzsdei intézményi és magánbefektetők szempontjából, de

nemzetgazdasági szerepét tekintve is sikertörténetnek számít a Richter elmúlt 25 éve.

Árbevétele 1994 óta a 21-szeresére nőtt, 2018-ban 445,5 milliárd forintot ért el. Az adózott eredmény 8,6-szorosára bővült, 2018-ban 36,2 milliárd forint volt. A Richter alkalmazottainak számában is jelentős növekedés volt tapasztalható: 2018-ban 12.667 főt foglalkoztatott a cég az 1994-es 4 és fél ezerhez képest.

Richter Gedeon, a cég alapítója Forrás: --

Hosszú utat tett meg a Richter a tőzsdei bevezetése óta:

regionális gyártóból magyarországi központú multinacionális nagyvállalattá vált,

amely mintegy 100 országban értékesíti készítményeit, közel 50 országban leányvállalatok révén is jelen van, és Magyarországon kívül 5 országban vannak gyártó egységei. Specialty pharma stratégiájuk következetes végrehajtásával ma Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kutató-fejlesztő központjával büszkélkedhet, és globális szinten is az egyik legjelentősebb nőgyógyászati portfólióval.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a Figyelő Az év embere díjának nyertese 2016-ban Forrás: MTI/Marjai János

– mondta el Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke a 25 éves jubileum alkalmából.

A tőzsdei jelenlét egyértelművé teszi, hogy a Richter menedzsmentjének, vezetőinek és valamennyi munkavállalójának legfontosabb feladata a részvényesi érték növelése. Elkötelezettek, hogy a megújított stratégiájuk által kijelölt célokat megvalósítva a jövőben is magas hozzáadott értékű és kiváló minőségű speciality készítményeket vezessenek be a piacra, annak érdekében, hogy folyamatosan javítsák jövedelmezőségüket és megfeleljenek részvényeseik elvárásainak.

– hangsúlyozta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A Richter Gedeon Nyrt. zöldmezős beruházással épült biotechnológiai üzeme Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- mondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. Nem véletlen, hogy a két szervezet negyed évszázada eredményesen működik együtt, hiszen a legfőbb vezérelvek, mint a versenyképesség, az innovációs fejlesztés és a nemzetgazdaság növelése, a BÉT és a Richter részéről is egybecsengenek. Végh Richárd kiemelte, hogy

Emellett a hazai gyógyszeripari cég teljesítménye és dinamikus működése minden jelenlegi és tőzsdeaspiráns kibocsátó számára követendő példa.