A kínai e-kereskedelmi óriás részvénye 8 százalékot emelkedett kedden Hongkongban, a tőzsdei bevezetés első napján. Ez pedig igen kedvező nyitánynak számít, tekintve hogy a városállam éppen hónapok óta tartó tüntetések miatt forrong.

Kedden kezdődött meg a kereskedés az Alibaba részvényével a hongkongi tőzsdén, és helyi idő szerint délután már 8 százalék fölötti pluszban is állt a kínai óriás papírja. A kezdeti árfolyam ugyanis 176 hongkongi dollár volt, és volt olyan időszak, amikor 190,45 dolláron forgott a részvény. Végül az Alibaba 6,6 százalékos emelkedéssel, 187,60 dolláron fejezte be a napok.

Az e-kereskedelmi vállalat papírjával 2014 óta kereskednek New Yorkban, és akkor az a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás be is állította a világrekordot 25 milliárd dollárral. Ráadásul az USA-ban idén az Alibaba az ötödik leginkább kereskedett részvény. A társaság korábban azért New Yorkban ment tőzsdére, mert az akkori szabályozások nem tették lehetővé a hongkongi elsődleges részvénykibocsátást. Ezek a szabályok aztán enyhültek, és az Alibaba már egy ideje tervezi is a hongkongi üzletet, de az elmúlt hónapok tüntetéseiből adódó bizonytalan környezet miatt elhalasztották a tőzsdére lépést.

Az Alibaba részvényének teljesítménye az első hongkongi kereskedési naponForrás: Investing.com

A mostani másodlagos részvénykibocsátással a vállalat legalább 11,3 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tőkét vont be a befektetőktől, ami a városállam számára is jó hír. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a piaci szereplők a mostani politikai bizonytalanságok ellenére is bíznak Hongkongban.

Nem meglepő, hogy a hongkongi tőzsde vezérigazgatója, Charles Li külön meg is köszönte az Alibabának, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban a vállalat „végre hazatért".

Az Alibaba egyébként nincs túlságosan rászorulva a készpénzre. Amellett, hogy a vállalat alapítója, Jack Ma, Kína leggazdagabb vállalkozójának számít a 39 milliárd dolláros vagyonával, a cég maga is több mint 30 milliárd dolláros készpénzállományon ül. Ehhez jön még, hogy az idei kínai Szinglik Napja a beszámolók szerint 38,4 milliárd dollárnyi eladást produkált november 11-én, ami 26 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

A vállalat emellett közölte, a részvényeladásokból befolyó tőkét a terjeszkedési stratégiákra fordítják majd, annak érdekében, hogy még több felhasználót érjenek el. Kiemelték, hogy a továbbiakban is hosszú távon gondolkodnak az innovációk és a beruházások terén egyaránt.