Kártyával fizet? Kellemetlen meglepetés érheti számos üzletben

2019.11.26. 12:21

Ha egy érintéses fizetés elsőre nem jön össze, amikor fizetni szeretnénk egy üzletben, akkor nem kell kétségbeesni, jó eséllyel a "45 ezres szabály" lehet a ludas.

Aki sokat fizet kártyával, szeptember közepe óta szembesülhetett azzal, hogy egy 5000 forint alatti érintéses fizetés nem jött össze, pedig van pénz a kártyán - hívja fel a figyelmet egy fontos változásra a Napi.hu.

Akadnak kártya-elfogadóhelyek - boltok, éttermek, kávézók -, ahol képben vannak a dolgozók és a bedugós - PIN kód megadásával működő - módszerrel megoldják a fizetést, de vannak helyek, ahol ezt nem feltétlenül tudják.

A fizetés elutasítása a fenti esetben normális: szeptember 14-e óta, ha az egymást követő 5 ezer forint alatti vásárlások összege túllépi forintban a 150 eurónak megfelelő összeget, azaz 45-50 ezer forintot, akkor a soron következő vásárlásnál meg kell adni a PIN kódot.

Forrás: MTI/Földi Imre

Fontos, hogy a szabály nem egy napra vonatkozik. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy akár napon belül vagy egy hét alatt tételezzük fel, 15 alkalommal vásárol valaki kártyával mondjuk 5000 forint alatt, akkor a 45-50 ezres limit elérése után már csak a "bedugós" módszerrel és a PIN kód megadásával lehet fizetni. Ezt követően újraindul a "számláló" a következő 45-50 ezres összegig lehet érintéssel vásárolni. 

Ez a szabályozás az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvéhez - az úgynevezett PSD2-höz - kötődik, amely 2019. szeptember 14-től lépett életbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK