Zuhanórepülésbe kapcsolt a bitcoin

Bitcoin, Kriptovaluta
Golden Bitcoins.
Vágólapra másolva!
Kemény hónapon megy keresztül a bitcoin. A kriptovaluta ugyanis a hét elejére már 3000 dollárt bukott el az értékéből mindössze egyetlen hónap alatt, ami elsősorban a kínai szigornak tudható be. Ezzel a digitális fizetőeszköz május óta nem látott mélypontra szakadt.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb kriptovalutájának számító bitcoin a hétfőn hat hónapos mélypontra zuhant, és bár kedden némileg összeszedte magát az árfolyam, jól látszik, hogy igen nehéz hónapja van a digitális fizetőeszköznek – írja a CNBC.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a bitcoin 7223 dolláron forgott, több mint 5 százalékos emelkedéssel. Ez azonban csak enyhe pozitív korrekció ahhoz képest, hogy a kriptovaluta hétfőn egészen 6558,14 dollárig szakadt, ami május óta nem látott mélypont volt.

Ráadásul megfigyelhető egy hetek óta tartó negatív trend, amelynek következtében a kriptovaluta (hétfőig) nagyjából 3000 dollárt bukott el az értékéből az elmúlt hónapban.

A háttérben pedig elsősorban Kína áll. Pontosabban az, hogy Kínában felgyorsult az a folyamat, melynek keretében az állam igyekszik visszaszorítani a vállalatok kriptovalutákhoz kötött tevékenységeit. Ez egyébként pont a fordítottja a korábbi kormányzati kommunikációnak. A világ második legnagyobb gazdaságának elnöke ugyanis korábban még úgy nyilatkozott, nyitottak a blockchain technológiában rejlő lehetőségekre.

A bitcoin árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul korábban épp Hszi Csin-ping elnök támogató szavai idézték elő, hogy a bitcoin a múlt hónapban, kis időre, 10 000 dollár fölé ugrott. Pénteken viszont a kínai központi bank (People's Bank of China) már arra kérte a befektetőket, legyenek óvatosak a digitális fizetőeszközökkel.

Mindazonáltal a bitcoin idén a fentiek ellenére sem áll rosszul.

A kriptovaluta ugyanis bőven megduplázta értékét az év eleje óta, ami jelentős fordulatnak számít ahhoz képest, hogy tavaly egészen 3122 dollárig zuhant.

Az idei kedvező fordulat mögött elsősorban a Facebook áll, amely bejelentette, saját digitális pénzt (libra) szeretne kibocsátani. A piaci szereplők ezt úgy értékelték, hogy a nemzetközi közösség egyre nyitottabb a digitális fizetőeszközök felé, ami felhajtotta a bitcoin értékét is.

Noha a kriptovaluta az elmúlt években amúgy is hajlamos volt az erőteljes kilengésekre, az árfolyam meg sem közelíti a 2017 decemberében beállított csúcsot – akkor 20 000 dollár körül mozgott a bitcoin árfolyama.