Így vegyünk fel kölcsönt a Fekete Péntekre készülve

fekete péntek, black friday vásárlás bevásárlókocsi bolt ÉPÜLET HÉTKÖZNAPI sorban áll üzlet vásárló vásárol
Glenview, 2011. november 25. Síkképernyős LCD-televízióval a bevásárlókocsijában áll sorba a kasszák előtt társaival együtt egy vásárló egy Target áruházban, az Illinois állambeli Glenview-ban üzletben. A hálaadás napja utáni, feketének nevezett péntek hagyományosan a karácsony előtti bevásárlási időszak nyitánya, amikor tömegek rohanják meg az üzleteket az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Tannen Maury)
Vágólapra másolva!
Az év vége egyszerre jelenti a nagy karácsonyi bevásárlás időszakát és a nagy áruházi akciókat. A Black Friday, azaz a Fekete Péntek hagyományosan a karácsonyi szezon nyitánya – advent előtti utolsó péntek – ezért ekkor az áruházak jelentős akciókkal és árengedményekkel várják a vásárlókat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban rendkívüli hatása van ennek, gyakoriak a hisztérikus tömegjelenetek, Magyarországon azonban inkább az alakult ki, hogy a nagyobb áruházak folyamatos, akár több napig, hétig tartóan akcióznak. Így az engedmény mértéke sem drasztikus, nem 70-80 százalék, azonban jelentős kedvezményt így is el lehet csípni.

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak azokat a vásárlásokat érdemes most megejteni, amelyek révén letudjuk az ajándékokat, hanem akár a nagygépek cseréjét is elintézhetjük.

Ekkor ugyanis több áruház is hitelakciókat hirdet, amelyek révén nagyon jól is kijöhetünk az év végi őrületből.

Annál is inkább, mert november végén a Black Friday révén akár jelentős engedményt is kaphatunk egy-egy áhított gép, berendezés vagy kütyü árából. Nem biztos azonban, hogy ki tudjuk fizetni azonnal a kiválasztott terméket, vagy annyira ki lennénk feszítve hónapokon át anyagilag, hogy azt jobb nem megkockáztatni. Ebben a helyzetben érdemes lehet valamilyen rövid távú hitelt választani.

Vásárlás Fekete Pénteken Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A jelentős kedvezmények, a reklámok és fantasztikusnak tűnő ajánlatok azonban elhamarkodott döntésre késztethetnek, így akár olyan költségbe is keveredhetünk, amit aztán hosszú ideig nyöghetünk. Szinte bármit megvehetünk hitelből, erre áruhitel vagy személyi kölcsön is a rendelkezésünkre állhat, érdemes azonban ezeket az ajánlatokat jól megnézni, nem elég a reklámok vastagbetűs kiemelésére hagyatkozni. Ahhoz, hogy jól járjunk, mindenképpen át kell tanulmányozni a bankok ajánlatait, és értenünk kell, melyik bank pontosan mit ajánl.

Alapvetően két lehetőség áll nyitva előttünk, ha hitelt, kölcsönt szeretnénk felvenni. Áruhitelt igénylünk, vagy személyi kölcsönt veszünk fel.

Mindkettőnek megvan a maga előnye, de trükkje is. A személyi kölcsön akkor jöhet szóba, ha előre elhatározzuk, hogy nagyjából milyen beszerzéseink, vásárlásaink lesznek, és ahhoz mekkora összegre van szükségünk. A kölcsönt jó előre megigényelhetjük, majd egyszerűen levásároljuk – a személyi kölcsönt általában gyorsan elbírálják, de összességében beletelik akár pár hétbe is, mire az elejétől a végére érünk, és megkapjuk a pénzt.

A megfelelő bank megfelelő ajánlatát kiválasztva akár 8-10 százalékos THM mellett is hozzájuthatunk a kívánt összeghez. Ez azt jelenti, hogy

például 500 ezer forintot 2 éves futamidő mellett havi nagyjából 22-25 ezer forint törlesztővel kell visszafizetni,

így a teljes visszafizetendő összeg hozzávetőleg 540 ezer forint lesz. Érdemes tudni, hogy minél magasabb a felvett összeg, annál alacsonyabb a hitel kamata, vagyis ha nagyobb beszerzésben gondolkodunk, érdemes lehet egyszerre letudni, mint esetleg több, egyenként kisebb kölcsönnel.

Az áruhitelnél adott termék megvásárlására kapunk hitelt. Általában 2 millió forintig adnak a pénzintézetek ilyen hitelt, de van olyan társaság, amelyik ennél alacsonyabb összegnél húzza meg a limitet. Adott összegig a hitelhez nem kell önrész, vagyis a teljes vételárat le lehet tudni az áruhitelből Tipikusan 300-500 ezer forintig nem kell önrészt fizetni, e szint felett általában a vételár 10 vagy 20 százalékát kell önrész formájában kifizetni. Jellemző, hogy az önrész két lépcsős, vagyis például 1 millió forint alatt 10, a fölötti vásárlás esetén 20 százalékos önrészt kell produkálni.

A rovat tippje (x)

A Minikölcsönt akár egy óra alatt is megkaphatja az ügyfél, expressz szolgáltatással külön díj ellenében és ehhez nem kell semmilyen erőfeszítést tennie. Ráadásul most expressz szolgáltatással 0% a THM és további 20% a kedvezmény az expressz folyósítás díjából. Normál folyósítás esetén 24,9% a THM. Megfelelő infrastruktúra mellett online is igényelhető, vagyis a szobából sem kell kimenni – persze aki ragaszkodik a papír alapú szerződéskötéshez, az is megtalálja a számítását. Munkáltatói igazolás helyett választhatjuk a bankszámlamegosztó funkciót, ami tovább egyszerűsíti az igénylési folyamatot. Legfeljebb 600 ezer forint igényelhető fix törlesztőrészletekkel. Ha az ügyfél meghosszabbítaná a törlesztés futamidejét, annak sincs akadálya, erre több egymást követő alkalommal is lehetősége van.

A cikk megjelenést a Minikölcsön.hu támogatta.